Nationalpark Cilento, Vallo di Diano og Alburni

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Parco Nazionale del Cilento, Vallo di Diano e Alburni
IUCN kategori II (nationalpark)
Kort der viser placeringen af Parco Nazionale del Cilento, Vallo di Diano e Alburni
Salerno region
Sted Campania
Nærmeste by Salerno
Areal 1.810 km²
Etableret 1991
Styrende organ Ministero dell'Ambiente
parks.it

Nationalpark Cilento, Vallo di Diano og Alburni (italiensk:Parco Nazionale del Cilento, Vallo di Diano e Alburni er en nationalpark der i provinsen Salerno i regionen Campania i det sydlige Italien. Den blev oprettet i 1991 med et areal på 181.048 hektar hovedsageligt i kuperet terræn på kysten af det Tyrrhenske Hav til Vallo di Diano ved foden af Appenninerne. I 1998 blev nationalpark udpeget til UNESCO-verdensarvsområde. Centrum i nationalparken er byerne Marina di Camerota og den mindre Palinuro.

Kysten ved Marina di Camerota
UNESCO Verdensarvsområde
Cilento and Vallo di Diano National Park with the Archeological Sites of Paestum and Velia, and the Certosa di Padula
Type Natural
Kriterium iii, iv
Reference 842
Indskrevet 1998 (22. session)
Oversigtskort

Et areal på 395,5 km² blev i 2020 udpeget til biosfærereservat under UNESCO's Menneske og biosfære-program.[1]

Landskabet[redigér | rediger kildetekst]

Landskabet i Cilentoområdet er meget afvekslende. Ved kysken skifter det mellem sandstrande og stejle klipper. Inde i landet gennemskæres bakkede landskaber af delvist skovbevoksede floddale, men også af olivenplantager og udstrakte bjergområder. Dele af Calore-slugten er fredet ligesom det højeste bjerg, det 1.898 meter høje Monte Cervati. To steder er der også undervandsreservater: Foran Santa Maria di Castellabate „Parco Marino Subacqueo“ og øst for Marina di Camerota Baia degli Infreschi (Riserva Naturale Costa degli Infreschi). Både langs kysten og i floddalene er der mange grotter.

Flora[redigér | rediger kildetekst]

Primula Palinuri

Nationalparkforvaltningen anslår, at der findes omkring 1.800 vilde plantearter i nationalparken. Omkring 10 % af dem er truede. Primula Palinuri, som er udpeget til nationalparklogo, er endemisk for området, da den kun findes mellem Kap Palinuro og Maratea-kysten. Også Strandlilje (Pancratium maritimum) er en sjælden art, der forekommer ved kysten.

I kystregionen veksler fyrreskove og maki med olivenlunde. Inde i landet vokser bøg, elletræer, stenege og ægte kastanje.

Fauna[redigér | rediger kildetekst]

I den bjergrige del af nationalparken yngler kongeørn og dens byttedyr, alpestenhønen og korsikansk hare. Også enkelte ulve findes i området. I de lavereliggende skove findes duehøg og vildkat og en vigtig bestand af billen alpebock (Rosalia alpina). I vandløbene i Caloredalen lever den truede odder, brillesalamander og ildsalamander.

Kulturelle seværdigheder[redigér | rediger kildetekst]

Athenetempel i Paestum,
fra 6. århundrede før Kristus.

I Cilento er der tre seværdigheder, der er indskrevet i UNESCO's verdensarvsliste:

Derudover har mange byer hyggelige historiske bykerner. Seværdige er også ruinerne af de mange middelaldervagttårne langs kysten.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Cilento and Vallo di Diano Biosphere Reserve, Italy". unesco.org. 2018. Arkiveret fra originalen 5. marts 2023. Hentet 19. april 2023.