Pietro Alessandro Guglielmi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Pietro Alessandro Guglielmi

Personlig information
Født 9. december 1728 Rediger på Wikidata
Massa, Italien Rediger på Wikidata
Død 19. november 1804 (75 år) Rediger på Wikidata
Rom, Italien Rediger på Wikidata
Far Jacopo Guglielmi Rediger på Wikidata
Børn Giacomo Guglielmi,
Pietro Carlo Guglielmi Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Dirigent, komponist, cembalist Rediger på Wikidata
Elever Nicolas Isouard Rediger på Wikidata
Genre Opera Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Pietro Alessandro Guglielmi (født 9. december 1728, død 19. november 1804) var en italiensk operakomponist.

Guglielmi blev født i Massa. Han modtog sin første musikalske uddannelse fra sin fader og efterfølgende studerede under Francesco Durante ved Conservatorio di Santa Maria di Loreto i Napoli. Hans første opera, der blev produceret i Torino i 1755, etablerede hans ry, og snart spredte hans berømmelse sig ud over grænserne for hans eget land, således at han i 1762 blev kaldt til Dresden for at forestå operaen der. Han blev nogle år i Tyskland, hvor hans værker mødtes med stor succes, men de største triumfer oplevede han i England.

Han drog til London (ifølge Charles Burney i 1768, men ifølge Francesco Florimo i 1772) og vendte han tilbage til Napoli i 1777. Han fortsatte med at producere operaer med en forbløffende hastighed, men kunne ikke konkurrere med de yngre herre på dagen . I 1793 blev han maestro di cappella ved Skt Peterskirken i Rom, hvor han døde i 1804.

Han var en meget produktiv komponist af italiensk drama giocoso og commedia per musica-operaer, og der er i de fleste af hans produktioner en vifte af humor og naturlig glæde ikke overgået af Domenico Cimarosa selv. I opera serien var han mindre vellykket. Men også her viser han i det mindste kvaliteterne hos en kompetent musiker. I betragtning af det enorme antal af hans værker behøver hans uensartede håndværk og de hyppige forekomster af mekanisk og glidende skrift i hans musik ikke at overraske os.

Han skrev også oratorier og diverse stykker af orkester- og kammermusik. Af hans otte sønner erhvervede mindst to berømmelse som musikere: Pietro Carlo Guglielmi (1763-1827), en succesfuld imitator af sin faders operatiske stil og Giacomo Guglielmi, en fremragende sanger.

Værker[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]