Portland-sten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Portland-halvøen ligger i Dorset's sydlige ende
Dette kort over Dorsets geologi viser at Portland-halvøen består af Oolithisk limsten (orange) , som er nemt at komme til/transportere væk.

Portland-sten er en kalksten fra Juratiden, som brydesPortland-halvøen i Dorset, England. Stenbruddene ligger ved aflejringer af hvid-grå limsten adskilt af flint-aflejringer. Den er blevet brugt i stort omfang overalt på de Britiske Øer, mest kendt er de store offentlige bygninger i London, såsom St Paul's Cathedral og Buckingham Palace. Den bliver også eksporteret til mange lande – Portland sten er brugt til FN's hovedkvarter i New York, for eksempel.

Betegnelsen "Portlandcement" blev introduceret af Joseph Aspdin, som i 1824 producerede en hydraulisk binder ved at brænde en blanding af limsten og ler, efterlignende romerrigets cement og præsenterende en tekstur meget lig den Oolithiske Portland-sten.[1]

Gravsten og mindesmærker[redigér | rediger kildetekst]

The Cenotaph, i Whitehall, London , er lavet af Portland sten.

Alle gravsten for personnel fra de britiske væbnede styrker dræbt i den Første og den Anden Verdenskrig, er lavet af Portland-sten. Men disse begyndte at slides af vind og vejr, og detaljer såsom regiments-emblemet blev svære at skelne, så Commonwealth War Graves Commission begyndte at bruge botticino, en hvid marmor limsten, fra omkring 1998. Portand-sten blev også brugt til det £6 millioner dyre mindesmærke i Staffordshire, England, designet af Liam O'Connor Architects and Planning Consultants, som bærer navnene på de mere end 16.000 britiske soldater, som er døde siden 2. verdenskrig.[2]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

  • Sten, liste over forskellige sten

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Gerhartz, W. (Ed.) (1986). "Cement and concrete: see p. 492". In: Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Fifth completely revised edition,. Vol. Volume A5. VCH Publisher, New York. ISBN 0-89573-155-X. {{cite encyclopedia}}: |volume= har ekstra tekst (hjælp)CS1-vedligeholdelse: Ekstra punktum (link)
  2. ^ Queen unveils new forces memorial – BBC News, 12. oktober 2007

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]