Prægning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Banketræ brugt af Cherokeefolket til prægning af mønstre på lervarer
The Imperial Arming Press 1832 - Ældre forgylderpresse til forgyldning af bogbind, især til frembringelse af større, forgyldte ornamenter, navnlig på siderne.

Ved prægning frembringes aftryk med prægestempler i form af fordybninger eller ophøjede figurer i et stof.

Til prægning kan anvendes håndværktøj eller en kraftig presse − ved forgyldning en forgylderpresse til 'presseforgyldning' − og prægningen foregår så mellem graverede, hærdede og gult anløbne stålstempler. Skal præget være dybt, som til medaljer, gentages operationen én eller flere gange, idet blanketten[1],[2] om fornødent udglødes mellem operationerne.

Prægning foretages navnlig med mønter og medaljer; dog anvendes den også ved fremstilling af gafler, skeer og lignende genstande samt småting som knapper ogurkassebunde.

Inden for bogbinderiet anvendes også forskellige slags prægestempler i form af panel- og rullestempler og filéter. På bogbind kan man præge et mønster eller en tekst ved anvendelse af prægeblok eller prægestempler. Præget kan være forgyldt (presseforgyldning[3]), farvelagt eller uden farve, 'blindt', blindtryk.

1832 tog englænderne en forgylderpresse i brug til maskinel prægning af bogbind. Det gjorde det muligt at fremstille billige, maskinudsmykkede forlagsbind − 'komponerede bind'[4] − i konkurrence med de sædvanlige håndindbundne og udsmykkede privatbind.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Dekorative bånd eller borter fremstillet med filéter
Filét til prægning på bogbind

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Blanket" hos Ordnet.dk : pkt. 2)
  2. ^ Om møntfremstilling hos DanskMoent.dk
  3. ^ "Presseforgyldning" hos Ordnet.dk
  4. ^ "Vore ældste komponerede bind - bog- og erhvervshistoriske undersøgelser" (htm-version) Arkiveret 2. april 2015 hos Wayback Machine - (pdf-version (Webside ikke længere tilgængelig)) af bibliotekar, litteraturhistoriker Richard Jakob Paulli (1890-1975) i Fund og Forskning, vol. 7, 1960

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]



Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.