Softwarelicens

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Software-licenser i forbindelse med ophavsret i henhold til Mark Webbink. Fra venstre til højre, færre rettigheder for en licenstager/brugeren af en software-og flere rettigheder, der opbevares af ejeren

En software licens er et juridisk instrument (som regel ved hjælp af aftaleretten, med eller uden trykt materiale) for benyttelse eller videredistribution af software. I henhold til den amerikanske ophavsretslov er alt software ophavsretligt beskyttet, både i kildekode og objektkode former.[1] Den eneste undtagelse er software i det offentlige domæne. En typisk software-licensen giver licenstageren, typisk en slutbruger, tilladelse til at bruge en eller flere kopier af softwaren på måder, hvor en sådan brug ellers potentielt ville udgøre en ophavsretlig krænkelse af softwareejerens eksklusive rettigheder, i henhold til ophavsretten.

Fri og open-source software licenser[redigér | rediger kildetekst]

Diagram af software, under forskellige licenser ifølge FSF og deres Fri Software Definition: på venstre side er "fri software", på højre side "proprietær software". På begge sider, og derfor for det meste ortogonale, "gratis download" (Freeware).

Der er flere organisationer i FOSS domæne, der laver retningslinjer og definitioner om software-licenser. Free Software Foundation fastholder ikke-udtømmende lister af softwarelicenser efter The Free Software Definition og licenser, som FSF mener er ikke-gratis af forskellige årsager.[2] FSF skelner desuden mellem fri software-licenser, der er forenelige eller uforenelige med valgte  FSF licenser, copyleft GNU General Public License. The Open Source Initiative definerer en liste af certificerede open-source licenser efter deres Open Source-Definition.[3] Også Debian-projektet har en liste over de licenser, der følger deres Debians Retningslinjer for Fri Software.[4]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Hancock, Terry (2008-08-29). "What if copyright didn't apply to binary executables?". Free Software Magazine. Arkiveret fra originalen 25. januar 2016. Hentet 2016-01-25.
  2. ^ License listFree Software Foundation
  3. ^ Open Source Licenses by Category on opensource.org
  4. ^ DFSGLicenses on debian.org

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]