Vakhsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vakhsh
Vakhsj (fremhævet med blåt)
Overblik
Lande Kirgisistan, Tadsjikistan Rediger på Wikidata
Geografi
Udspring Den nordlige del af Pamirbjergene i Kirgisistan.
Udmunding Amu Darja
Fysiske kendetegn
Længde 786 km
Middelvandføring 536 /s
Afvandingsareal 39.100 km²
Afvandings­område Kirgisistan, Tadsjikistan

Vakhsj (tadsjikisk: Вахш eller وخش),, i det nordlige centrale Tadsjikistan også kendt som Surkhob (tadsjikisk: Сурхоб), og i Kirgisistan som Kyzyl-Suu (kirgisisk: Кызылсуу – Kyzylsuu), er en flod i Centralasien. Den er en biflod til Amu Darja, og er 786 km lang, med et afvandingsområde på 39.100 km².

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Floden har sit udspring i den nordlige del af Pamirbjergene i Kirgisistan, og den løber mod vest og ind i Tadsjikistan, hvor den løber sammen med floden Pjandzj og danner floden Amu Darja på grænsen mellem Tadsjikistan og Afghanistan. Middelvandføringen i Vakhsj er 536 m³/s. Floden, som får det meste af sit vand fra smeltevand fra isbræer, har sin maksimale vandføring i sommermånederne juli og august. Floden løber mellem høje bjerge som ofte begrænser flodløbet til trange passager i dyb e kløfter. De største bifloder er Muksu og Obihingou.

Dæmninger[redigér | rediger kildetekst]

Vandkraftpotenialet i Vakhsj er blevet stærkt udnyttet af Sovjetunionen og efterfølgeren Tadsjikistan. Der er nu fem vandkraftværker langs Vakhsj i Tadsjikistan, herunder verdens højeste fuldførte dæmning, Nurek.[1] De fem kraftværker leverer 90 % af landets elektricitet. Der er der ud over planlagt eller pågående opbygning af yderligere fire dæmninger langs floden, herunder Rogun-dæmningen, som vil overgå Nurek som verdens højeste når den er færdigbygget.

Blokeringer[redigér | rediger kildetekst]

Vakhsj er udsat for blokering af jordskred forårsaget af jordskælv i den seismisk aktive region. Sådanne jordskred repræsenterer en betydelig trussel mod dæmningerne og vandkraftværkerne langs floden. Som følge af et sådant jordskred i 2002 fik Tadsjikistan et lavrentelån fra Den asiatiske udviklingsbank for at reducere skadevirkningerne af skreddet.[2]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Highest Dams (World and U.S. Arkiveret 5. april 2008 hos Wayback Machine 2008-09-14,
  2. ^ "US $5.3 Million to Tajikistan for Emergency Landslide Stabilization Measures" (10. september 2002). Den asiatiske udviklingsbank: press release no. 148/02. Besøgt 14. september 2008.

Koordinater: 39°16′04″N 71°22′30″Ø / 39.2678°N 71.375°Ø / 39.2678; 71.375