Valby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Valby (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Valby)
Valby
København
Overblik
Bydel: Valby
Postnr.: 2500 Valby
Kommune: Københavns Kommune
Indbyggertal kommune: 653.664[1] (2023)
Indbyggertal bydel: 52.809 [2] (2016)
Sogn(e): Hyltebjerg Sogn
Timotheus Sogn
Valby Sogn
Valby Søndre Sogn
Aalholm Sogn
Valby Langgade
Valby Langgade
Valby Langgade
Oversigtskort
Valby ligger i Region Hovedstaden
Valby
Valby
Valbys beliggenhed

Valby er en administrativ bydel i København med 52.809 (2016) indbyggere.[2] Bydelen ligger få kilometer vest for det centrale København og grænser op til Vesterbro/Kongens Enghave, Frederiksberg, Hvidovre, Rødovre og Vanløse. Valby udgør den sydvestligste bydel i Københavns Kommune og rummer ca. ni procent af kommunens 653.664 indbyggere (2023)[1].

Den var tidligere en del af Hvidovre Kommune, men indlemmedes i 1901 i Københavns Kommune.

Valby kendes blandt andet for Valby Bakke, hvorpå Zootårnet står, men også en stor del af Carlsberg og Nordisk Films studier er placeret i bydelen. Filmproduktioner som Olsen-banden, Matador og Midt om natten har deres udspring i Valby og fra den afdøde instruktør Erik Balling.

Da Københavns Kommune eksperimenterede med bydelsråd, var Valby den eneste bydel der ved en folkeafstemning ønskede at udbrede bydelsrådene til fremtidigt at dække hele kommunen. På trods af, at en lukning af de fire eksisterende bydelsråd ikke var et valgtema, besluttede Københavns Kommune efterfølgende at afslutte forsøget med nærdemokrati i kommunen.

Bebyggelsen i Valby er fordelt nogenlunde ligeligt mellem etagebyggeri og villakvarterer. Nogle af boligområderne er Akacieparken, Brombærparken, Solbærparken – og Spinderiet, som både rummer boliger, butikker og kontorer.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ a b "Københavns Kommune, Om kommunen - fakta og statistik, Folketal - folkeregisteropgørelse". Arkiveret fra originalen 24. september 2017. Hentet 19. maj 2016.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]