Vestre Kirkegård (Aarhus)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Vestre Kirkegård. (Se også artikler, som begynder med Vestre Kirkegård)
Vestre Kirkegård
Generelle informationer
Sted Aarhus, Danmark
Grundlagt 1927; 97 år siden (1927)
Type Offentlig
Drives af Aarhus Kommune
Areal 16,9 hektar
Eksterne henvisninger
Officiel hjemmeside
Oversigtskort

Vestre Kirkegård ligger i Aarhus. Den ligger i postdistriktet Aarhus V og er én af i alt to kommunale kirkegårde i byen, hvor Nordre Kirkegård er den anden.

Kirkegården blev indviet i 1927, da det var begyndt at knibe med pladsen på Nordre Kirkegård. Oprindeligt var Vestre Kirkegård ca. fem hektar stor og er siden blevet udvidet af flere omgange, så arealet i dag er 16,9 hektar.

Der findes to kapeller på Vestre Kirkegård. Det ene, Store Kapel, stammer fra indvielsen af kirkegården i 1927 og er tegnet af stadsarkitekt Frederik Draiby. Dette kapel har 252 siddepladser. Det andet, Lille Kapel, er fra 1969 og er tegnet af arkitekt Henning Larsen. Med sine ca. 50 siddepladser er det et markant mindre kapel, men rummer også flere andre faciliteter, bl.a. et krematorium.

2. verdenskrig har sat sit præg på kirkegården. Ud over 17 fredede frihedskæmpergrave findes der Patriotgraven, hvor fem frihedskæmpere, der døde i koncentrationslejren Versen bei Meppen, ligger begravet, og en mindemur rejst af Aarhus Kommune for 15 af byens borgere, der døde i tyske koncentrationslejre og ikke blev begravet i Danmark. Der er også et gravsted og mindesmærke for 13 af de omkomne på Aarhus Havn 4. juli 1944, da et tysk ammunitionsskib eksploderede. Endelig er der gravssted og mindesten for to sovjetiske krigsfanger, gravsted og mindeplads for 11 britiske soldater, gravområde for 299 tyske soldater, der døde i 1945, og gravområde for 619 tyske flygtninge, der døde i 1945.

Kendte begravet på Vestre Kirkegård[redigér | rediger kildetekst]

C.F. Møllers gravsten, bygget af gule mursten ligesom Aarhus Universitet.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Reference[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]