Wikipedia:Indledning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side betragtes som en norm på Wikipedia – den illustrerer standardopførsel, som mange bidragsydere anser for korrekt og benytter sig af. Selvom det kan være anbefalelsesværdigt at følge den, så er det ikke en politik. Du skal derfor være velkommen til at rette sidens indhold, men det foretrækkes, at du konsulterer sidens diskussion inden større ændringer.
Genveje:
WP:I
WP:IND
Denne side i en nøddeskal
Indledningen skal identificere emnet og opsummere artikelteksten, med den rette vægtning.

Indledningen (eller introduktionen) i en Wikipedia-artikel er afsnittet før indholdsfortegnelsen. Indledningen fungerer som introduktion til artiklen og er et sammendrag af det vigtigste indhold. Den er ikke et nyhedsagtigt indlednings-afsnit.

Det gennemsnitlige Wikipedia-besøg varer få minutter.[a] Indledningen er det første folk læser, når de kommer ind på en artikel. Den fortæller det basale i en nøddeskal og skaber interesse for at læse mere; ikke ved at antyde hvad der kommer men ved at gengive de vigtigste fakta. Den skal desuden skrives på en klar, tilgængelig måde med et neutralt udgangspunkt.

Indledningen skal stå alene som et præcist overblik over artiklens emne. Den skal identificere emnet, fastslå kontekst, forklare hvorfor emnet er notabelt, og opsummere de vigtigste pointer, herunder enhver fremtrædende kontrovers.[b] Artiklens emnes notabilitet fastslås som regel i de første få sætninger. Som i selve artiklen skal den vægt der lægges på materialet i indledningen, nogenlunde gengive dens vigtighed for emnet ifølge troværdige, udgivne kilder. Udover basale fakta skal væsentlig information ikke være i indledningen, hvis det ikke dækkes i resten af artiklen.

Som en generel tommelfingerregel skal en indledning ikke indeholde mere end fire velskrevne afsnit og gives den rette mængde referencer.

  1. ^ Alexa reporterer, at den gennemsnitlige Wikipedia-bruger bruger 4 minutter og 15 sekunder på siden.[1] Se også "Top 100 Websites".
  2. ^ Overtræd ikke WP:Neutral udgangspunkt ved at underrapportere om mindre vigtige kontroverser i indledningen.

Referencer[rediger kildetekst]