Wikipedia:Tvivlsomme påstande

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side betragtes som en norm på Wikipedia – den illustrerer standardopførsel, som mange bidragsydere anser for korrekt og benytter sig af. Selvom det kan være anbefalelsesværdigt at følge den, så er det ikke en politik. Du skal derfor være velkommen til at rette sidens indhold, men det foretrækkes, at du konsulterer sidens diskussion inden større ændringer.

Tvivlsomme påstande bør ikke forekomme. Kilder til Wikipedias indhold kræves, fordi artiklerne skal kunne verificeres. Se også Wikipedia:Ingen førstehåndsforskning, Wikipedia:Verificerbarhed og Wikipedia:Skriv Wikipedia fra et neutralt synspunkt.

Hvis man møder information man vurderer som værende tvivlsomt kan man påsætte skabelonen {{tvivlsomt}}. Så ved andre læsere at der i artiklen er informationer som nogen mener er tvivlsomme og de vil blive ledt til denne side med information om hvad en tvivlsom påstand er og hvordan man skal forholde sig til den.

Hvis en artikel indeholder tvivlsomme påstande, skal påstanden enten fjernes eller påstanden skal belægges med troværdige kilder, der bekræfter påstanden. Når en af de handlinger er sket kan skabelonen med "tvivlsom påstand" fjernes.

Denne side er en del af Wikipedia:Oprydning.

Mere om tvivlsomme påstande[rediger kildetekst]

Hvis en Wikipedia-artikel linker til denne side, er det fordi nogen er bekymret for at artiklen indeholder tvivlsomme erklæring(er). Sådanne udsagn er efterfulgt af følgende advarsel: "[betvivles]".

Nøjagtigheden af en påstand kan være en årsag til bekymring hvis:

  • Den indeholder usandsynlige oplysninger uden referencer.
  • Den indeholder oplysninger der er særligt vanskelige at verificere.
  • Den er blevet skrevet (eller redigeret) af en bruger, der er kendt for at skrive upræcist om emnet.

Hvis du støder på en påstand med en advarsel, bør du gøre følgende:

  • Fjern ikke advarslen, blot fordi materialet ser fornuftigt ud: Tag dig tid til at kontrollere det ordentligt.
  • Besøg diskussionssiden for at se hvad problemet er.
  • Ret det med det samme, hvis du kan. Tag dig tid til at undersøge det ordentligt. Tilføj venligst også de kilder til artiklen, du brugte til at kontrollere oplysningerne med.

Hvis du støder på en påstand som er ukorrekt, bør du gøre følgende:

  • Ret det med det samme, hvis du kan. Tag dig tid til at undersøge det ordentligt. Tilføj venligst også de kilder til artiklen, du brugte til at kontrollere oplysningerne med.

Hvis du ikke kan rette det med det samme:

  • Først indsætter du en "tvivlsom"-sektion i diskussionssiden til at beskrive problemet (du bør ikke opmarkere påstanden uden først at beskrive problemet på diskussionssiden).
  • Indsæt {{tvivlsom påstand|dato=Måned År}} efter den sætningen eller afsnittet (tilføj det korrekte måned- og årstal til skabelonen), eller indsæt {{tvivlsom påstand|afsnit}} til erstatning af "afsnit" med de relevante afsnit på diskussionssiden, hvis de allerede eksisterer.

Hvis der er mere end 5 tvivlsomme udsagn, eller hvis der opstår en tvivl gældende for meget af artiklen:

  • Indsæt {{tvivlsom påstand}} i begyndelsen af artiklen for at tilføje en generel advarsel.
  • Hvis du synes at artiklen stadig er ubemærket, kan du gøre mere opmærksom på det ved at opføre det på Wikipedia:Vedligeholdelse.
  • Når du har fundet de korrekte oplysninger, redigerer du siden for at rette det, fjern advarslerne, og skrive noget ala følgende i dit beskrivelsesfelt:
Verificeret artiklen – fjernet tvivlsomme påstande.

Når du tilføjer en "betvivles"-advarsel, er du også inviteret til også hjælpe med at løse andre tvivlsomme påstande eller fact-check for andre artikler, der er anført i: