Railtracking

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 16. jul. 2011, 16:57 af Rodejong (diskussion | bidrag) Rodejong (diskussion | bidrag) (Ny lemma - baseret på de forskellige Wikier)
(forskel) ← Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Der arbejdes på denne tekst i øjeblikket!
Vent venligst med at redigere den, eller kontakt den bruger som satte denne skabelon på siden. Med venlig hilsen en bruger der glemte at signere

Mand på en nedlagt togspor i Belgien.

Railtracking eller Rail trail er et engelsk udtryk for at bevæge sig langs, eller på, forladte (eller nedlagte) jernbanespor og sporveje.

På nogle strækninger i nogle lande er det, herunder Danmark, tilladt at begave sig på nedlagte spor. Der er ingen fare for ens liv da der heller ikke er tilsluttet strøm på sporets området. Andre strækninger er dog aflukket. Rail trail ses som et subkultur af urban exploring. Andre bruger eksisterende togstrækninger, som stadig er i brug, for at bruge den som smutvej. Dette er dog ikke tilladt, og hvis man bliver taget på fersk gerning, kan det koste dyrt.

I mange lande bliver gamle toglinjer omdannet til gå og cykelstier. Ofte bliver der afhold vandre- og cykelture på disse nedlagte jernbanelinjer.[1]

"Enkelt tur - Sporet er ikke en vandrestig"

ProRail i Nederlandene har sæt skilte op, hvor der advares at togsporet ikke er et vandresti.

Havelange station; Nedlagt togstation, og sporet er omdannet til cykelsti Linspher strækningen; Informationstavle forklarer historien om den gamle bane.

Vandre og cykelstiger

Flere strækninger er nedlagt og omdannet til gå- eller cykelstier. I danmark findes der for eksempel strækningen Hundslund-Åkjær hvor der ofte er organiserede ture.

Togstrækning på Bornholm, mellem Rønne og Nexø er omdannet til cykelsti. Nogle gamle togstationer findes stadig, og togentusiaster ofte besøger nedlagte strækninger for at se de gamle stationer og det der tilhørte de forskellige togselskaber.

Adskillige brochurer er udgivet for at hjælpe turister at følge de gamle strækninger[2]

Også international er der flere populære internationale og nedlagte strækninger. Notable ruter er især de internationale strækningen som krydser grænserne. Nogle eksempler er:

Forbudt

Noglegange bruger enkelte personer stadig eksisterende toglinjer og broer for at komme hurtigt fra A til B. Ofte ligger der en lille sti ved siden af skinnerne, hvor for eksempel Bane Danmarks personalet har sikkert adgang til sporets systemer. På alle linjer, som stadig er i brug, er det forbudt at gå på skinnerne. Bortset fra at det er livsfarligt, hastigheden af toget gøre at man bliver suget til toget når man er for tæt på, kan det give traumer til locoføreren som ikke ved om en stadig er i live når toget er passeret.

Hvor det er muligt lukker man områderne med et hegn. Man kan dog stadig komme på skinnerne ved en overgang, eller ved en station. Ofte bliver der klippet huler i hegnet for at få adgang.

I Nederlandene har man sæt skilte op som advarer folk at det ikke er tilladt at gå på sporet. (Se billedet) Desuden har ProRail (som svarer til de danske Bane Danmark) oprettet en hjemmeside for unge, som informerer over farerne, hvad skiltene betyder, osv.[3]

Referencer

Solztal
Solztal

  1. ^ For eksempel på den tidligere linje: Løgstør og Viborg som nu kaldes for himmerlandsstien.
  2. ^ baner-omkring-aalborg.dk
  3. ^ pazzup.nl (dansk: pazz på)

Eksterne henvisninger

  • diggelfjoer "Rail Tracking, walking along abandoned railroads and searching for remnants of disappeared railroads"
  • doodspor "dødspor", billedebog om nedlagte sporlinjer i Nederlandene (nederlandsk/hollandsk)
  • toptop.dk