Vera Rubin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 27. dec. 2016, 12:42 af Rodejong (diskussion | bidrag) Rodejong (diskussion | bidrag) (Skabt ved at oversætte siden "Vera Rubin")
(forskel) ← Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)

Vera Rubin, pigenavn Vera Cooper (Philidelphia, 23. juli 1928Princeton, 25. december, 2016), var en amerikansk astronom, der forskede på rotationshastigheder af galakser.

Rubin opdagede forskellen mellem Keplerske rotationshastighed af stjerner og de observerede hastigheder gennem undersøgelse af rotationkurver af galakser. Dette er en stærk indikation for tilstedeværelsen af mørkt stof.

Biografi

Vera Rubin fik sin bachelorgrad på Vassar College i New York og prøvede derefter at komme på Princeton for sin grad. Princeton accepterede indtil 1975 ingen kvinder i denne fag, og det lykkedes Rubin ikke at komme på uddannelsen. I stedet begyndte hun sin kandidatgrad på Cornell university, hvor hun studerede under Richard Feynman, og Hans Bethe. Hun beståede i 1951 og opdagede en af de første observationer af en afvigelse fra Hubble-loven. De hævdede, at galakser løber rundt om en endnu ukendt center, i stedet for blot at udvide, som indtil da var forudsagt i big bang-teorien.

Død

Vera Rubin døde i 2016 i en alder af 88.

Anerkendelse og priser

Asteroide 5726 Rubin er opkaldt efter hende. Af en række universiteter, modtog hun en æresdoktorgrad, herunder Yale og Harvard.

Wikimedia Commons har medier relateret til: