Dick Bruna

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 18. feb. 2017, 01:33 af Rodejong (diskussion | bidrag) Rodejong (diskussion | bidrag) (Skabt ved at oversætte siden "Dick Bruna")
(forskel) ← Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Dick Bruna
Personlig information
Født 23. august 1927 Rediger på Wikidata
Utrecht, Holland Rediger på Wikidata
Død 16. februar 2017 (89 år) Rediger på Wikidata
Utrecht, Holland Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Genre Jeugdliteratuur
Eksterne henvisninger
http://www.nijntje.nl
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hendrikus Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23. august 1927 – sammen sted, 16. februar 2017), var en nederlandsk grafisker, illustrator og forfatter af børnebøger. Han blev verdensberømt med sin børnebøger om Nijntje, på dansk kendt som Miffy.

Liv

Bruna var født som søn af udgiveren Abs (A. W.) Bruna (1902-1996). Han var en fætter af iværksætter og udgiver Henk Bruna. I Anden Verdenskrig måtte familien skjule sig et par år i Loosdrecht, fordi faren nægtede at blive indsat ved den tyske Arbeitseinsatz i. Efter krigen, var hensigten, at han skulle følge sin far, bedstefar og oldefar i fodsporene ved at blive udgiver. For at forberede rejste Bruna til London og Paris.

I Paris besøgte han ofte alle former for museer, som overbeviste ham til at være kunstner. Da Bruna vendte tilbage til Nederlandene, og han begyndte derfor at studere på Rijksakademie van beeldende kunsten i Amsterdam, men gave meget hurtigt op igen. I stedet for at blive udgiver ved forlaget A.W. Bruna & Zoon, startede Bruna der som tegner.

Dick Bruna blev gift i 1953. De havde tre børn. Han døde i februar 2017 i en alder af 89 i hans hjemby Utrecht.

Arbejde

Dick Bruna - Walk of Fame, Rotterdam, Nederlandene.

Dick Bruna startede sin karriere med at designe bogomslag. Mellem 1952 og 1972 designede han omkring 1800, herunder mange i den Zwarte Beertjes-serier, bøger af den nederlandske forfatter Havank (Inspektør Carlier, med pseudonymet Skyggen) og de forfattere, Georges Simenon (Kommissær Maigret), Leslie Charteris (Saint), Jean Bruce (OSS 117) og Ian Fleming (James Bond). Han har også designet adskillige plakater, både for hans forlag, som for andre indstillinger.

I 1953 udgav han sin første børnebog, De Appel (Æblen). Af sine mange børnebøger er Nijntje, den mest berømte karakter; en hvid kanin med menneskelige træk. Første miffy-bogen blev udgivet i 1955. På en ferie ved den nederlandske kyst ved Egmond aan Zee tegnede Bruna for sin søn den første historie, der blev inspireret af sønnens kanin. Det samlede antal af Brunas børnebøger stod i begyndelsen af 2007 på 120. Bruna har også designet pædagogiske bøger om læse-og regnefærdigheder, farver og geometriske former. Bøgerne er genkendelige ved deres kvadratiske format. Indtil 2011 arbejdede han til daglig i hans studio i Utrechts indreby.

Bruna skrev tredive eventyr af Nijntje. De er udgivet på over halvtreds sprog, med særlig høj oplag i Japan. I de senere år blev Miffy altid udgivet under navnet Miffy, Miffi eller Mifi, men de blev tidligere udgivet under forskellige andre navne. For eksempel, på fransk (Mouffe, Petit Lapin), tysk (Nientje, Ninchen), finsk (Milla), svensk (Lilla Kanin), Afrikaans (Kleintjie, Katryntjie), Tswana (Kleintjie), Sotho (Monyenyane, Mosetsanyana), Tsonga (Ntsongwana), Siswati (Potjana), Venda (Tshituku), Xhosa (Umifi), Papiaments (Nènchi), Arabisk (Naynti), Japansk (Usako-chan), Kinesisk (Mi fei), tyrkisk (Lâle) og portugisisk (Coelhinho). De oversatte bøger i Nederlandene (Frisisk og tyrkisk) kaldte hende Nijntje.

Påvirkninger

Brunas stil i hans tidlige periode blev påvirket af designere, og malere fra den nederlandske skole af De Stijl, som Bart van der Leck, Piet Mondriaan og Gerrit Rietveld, og de franske malere, Fernand Léger og Henri Matisse.

Merchandising

Butikken i miffy i Amsterdam, Scheldestraat.

Nijntjeprodukter sælges over hele verden. I Nederlandene har Nijntje to egne butikker: de winkel van nijntje i Maastricht og Amsterdam.

Offentlig anerkendelse

Dick Bruna blev hædret mange gange, og talrige udstillinger var dedikeret til sit arbejde. Nijntje er hovedpersonen i fire succesfulde børnemusicals, med tekster af Ivo de Wijs og musik af Joop Stokkermans. 18. februar 2006 åbnede i Utrecht dick bruna huis som en del af Centraal-Museum. I 2015, det blev konverteret til Nijntje museum; børnenes museum for småbørn og førskolebørn. Hertil kommer, at der er en oversigt over hans grafiske arbejde, som er et sted, hvor børn kan komme og tegne og være kreativ. Bruna gav mere end 7000 objekter til lån. Et udvalg af skiftende udstillinger blev præsenteret på museet. I september 2015 blev en komplet studie af kunstneren overført til loftet i samme museum, herunder sin cykel, hvor han, selv i sin gamle dage cyklede frem og tilbage på, fra hjemmet til studiet.

I sin lejlighed i Utrecht er en gade til Bruna navngivet. Den Pik Brunasingel er skabt i området, Sand/Auktionen i Leidsche Rijn. Også i Utrecht står ved begyndelsen af Van Asch Van Wijckskade en statue af miffy den Nijntje pleintje. Statuen var lavet af Dick Brunas søn, Marc Bruna.

Bruna var en Commander of the Order af den nederlandske Løve.

Arbejde i offentlige samlinger (udvalg)

Litteratur

  • Caro Verbeek, Dick Bruna. Kunstner. Amsterdam, Rijksmuseum, 2015.
  • Céline Rutten, Samtaler med Dick Bruna. Amsterdam/Antwerpen, Atlas, 2011.
  • Joke Linders, Koosje Sierman, Ivo de Wijs, Truusje Vrooland-Löb, Kees Nieuwenhuijzen: Dick Bruna. Zwolle, Waanders; Amsterdam, Mercis, 2006.
  • Kees Nieuwenhuijzen, og Ella Reitsma, paradis i ikon: det arbejde, Dick Bruna. Amsterdam, van Nasty, 1989.
  • Dolph Kohnstamm, øjet ønsker øje se det: tanker om børns bøger af Dick Bruna. Amsterdam, Mercis Forlag, 1991.

Eksterne links

Wikimedia Commons har medier relateret til: