Spring til indhold

Spejlbredpande

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spejlbredpande
Spejlbredpande. Foto: Olaf Leillinger, 1998
Spejlbredpande.
Foto: Olaf Leillinger, 1998
Videnskabelig klassifikation
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeArthropoda (Leddyr)
KlasseInsecta (Insekter)
OrdenLepidoptera (Sommerfugle)
FamilieHesperiidae (Bredpandefamilien)
SlægtHeteropterus
ArtH. morpheus
Videnskabeligt artsnavn
Heteropterus morpheus
Pallas 1771
Hjælp til læsning af taksobokse

Spejlbredpande (Heteropterus morpheus) er en sommerfugl i bredpandefamilien. Spejlbredpanden foretrækker frodige blomsterrige enge og skovlysninger, med forekomst af planten blåtop.

Udbredelse[redigér | rediger kildetekst]

Arten er kun fundet i 15 eksemplarer i Danmark og det er tvivlsomt at den yngler her. Det første eksemplar blev fundet i Roden SkovLolland i 1939. I Nordtyskland er den ret almindelig og her flyver den fra sidst i juni til først i august. Den findes desuden spredt i det øvrige Europa og østpå findes den gennem den tempererede del af Asien helt til Korea.

Udseende[redigér | rediger kildetekst]

Vingeoversiderne er ensfarvet brun med lyse frynser og enkelte små lyse pletter. Undersiden er derimod meget flot, med 12 store ovale lysegule til hvide pletter indrammet med mørkebrune streger på en orangegul bund. De to køn ligner hinanden og der er ringe variation indenfor arten. Spejlbredpanden har et vingefang på op til 36 mm og er dermed en af Europas største bredpander.

Livscyklus[redigér | rediger kildetekst]

Ægget lægges på græsblade og klækkes efter ca. en uge. Larven lever i et rør den har konstrueret ud af et græsblad. Her overvintrer larven til næste forår, hvor den forpupper sig i juni. Efter et par uger kommer den voksne spejlbredpande frem fra puppen.

Larvens foderplanter[redigér | rediger kildetekst]

Sommerfuglelarver er specialiserede til kun at æde nogle få planter. Larver af spejlbredpande lever af Almindelig Blåtop, Kattehale og Mynte.

Kilder/Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Galleri med danske arter i Bredpandefamilien