Sperillen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sperillen
Sperillen, udsigt mod nordvest
Sperillen, udsigt mod nordvest
Overblik
Land Norge
Kommuner (Fylker) Viken
Tilløb Begna og Urula.
Afløb Ådalselven
Overfladeareal 37,01 km²
Maks. dybde 123 m.
Omkreds1 68 km
Vandspejlskote 155-152 moh.
Oversigtskort
1 En søs omkreds er ikke en veldefineret størrelse

Sperillen er en som ligger i Ådal i Ringerike Kommune, Viken Fylke i Norge. I nord har søen tilløb fra floderne Begna og Urula. I syd er den reguleret med en dæmning ved Ringmoen, og afløbet danner Ådalselven, som siden løber sammen med Randselven neden for Hønefossen i Hønefoss og danner Storelven. Søen har et areal på ca. 37 km² og strækker sig ca. 26 km i længden. Vandspejlet ligger ca. 150 moh., og største dybde er ca. 123 m.

Rundt om søen findes flere flotte badepladser og nogle campingpladser. Søen er desuden kendt som et godt fiskevand, især efter helt (Coregonus lavaretus), som på norsk kaldes 'sik'. Det findes 10 forskellige fiskearter i søen, foruden helt også ørred, aborre, fjeldørred (Salvelinus alpinus) ('røye' på norsk), brasen, smelt (Osmerus eperlanus), elritse, niøje, trepigget hundestejle og nipigget hundestejle.

Ådalselven var tidligere sejlbar fra Hen og var udgangspunkt for dampskibstrafik på Sperillen. Dampskibet gik op ad Begna til Sørum. Da Sperillbanen blev bygget til Finsand, fik dampskibstrafikken ny bro der.