Spidsløn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Spidsløn
Blade af Spidsløn.
Blade af Spidsløn.
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Sapindales (Sæbetræ-ordenen)
Familie Sapindaceae (Sæbetræ-familien)
Slægt Acer (Løn-slægten)
Art A. platanoides
Videnskabeligt artsnavn
Acer platanoides
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Spidsløn (Acer platanoides), også skrevet Spids-Løn, er et op til 25 m højt, løvfældende træ med en tæt og kraftig vækst. Træet er vildtvoksende i Østjylland og på øerne, og findes desuden ofte plantet mange andre steder. Bladene bliver gule om efteråret. På grund af de store blade, hårdførheden og tålsomheden over for beskæring bruges arten meget som allé- og bytræ.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Spidsløn er et stort, løvfældende træ. Væksten er først kegleformet, men den bliver senere mere afrundet. Grenene er stive og oprette. Stammen er ofte gaffeldelt.

Knopperne er modsatte, tilliggende, spidse og røde. Bladene er helrandede og håndlappede med tydeligt tilspidsede lapper og med indskæringer, som er afrundede i bunden. Oversiden er græsgrøn, mens undersiden er grågrøn. Høstfarven er gul.

Blomstringen sker kort før løvspringet i maj. Blomsterne er gule og sidder samlet i oprette halvskærme. De indeholder meget nektar og søges af mange slags insekter. Frugterne er de kendte, vingede "helikoptere". De modner godt og spirer (alt for) villigt i Danmark.

Rodnettet er højtliggende med tæt forgrenede hovedrødder og masser af finrødder. Arten er tilbøjelig til at danne højtliggende "kvælerrødder". Spidsløn har rodhvile mellem juni og september. Skud, knopper og blade indeholder en hvid saft. Træet danner ofte tveger med indgroet bark.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 25 x 10 m (75 x 50 cm/år). Disse mål kan fx anvendes, når arten udplantes.

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Spidsløn er naturligt hjemmehørende i Kaukasus, Iran, Afghanistan, Centralasien og det meste af Europa, herunder også i Danmark, hvor det indgår i de oprindelige blandingsskove på varm og tør bund.

I skovenVestereng i det nordlige Aarhus vokser arten sammen med bl.a. ahorn, ask, alm. bingelurt, alm. guldstjerne, hassel, hestekastanje, hulkravet kodriver, navr, ramsløg, seljepil, seljerøn, skovhullæbe, småbladet lind og storbladet elm[1]

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Spidsløn trives både i lys og nogen skygge og giver som ungt træ meget skygge. Den tåler vind og skades kun sjældent af frost. Spidsløn klarer sig godt på mange forskellige jordtyper, også helt ud til kanten af blødbundsarealer.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Spidsløn bruges meget som prydtræ. Den er dog ikke velegnet som gadetræ på grund af de højtliggende rødder og tilbøjeligheden til at danne indgroet bark i grenvinklerne. Træet kan desuden anvendes i læhegn og som indblanding både i skovbryn og læplantninger.

Billedgalleri[redigér | redigér wikikode]


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Thorkild Steenberg: Vestereng Et kompendium over området og dets naturhistorie

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]