Spiritualitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Spiritualitet kommer fra det latinske ord "spiritualis", der betyder det samme som "åndelighed". I dag bruges begrebet spiritualitet gerne til at betegne en form for åndelighed, der ikke nødvendigvis forankrer sig i faste religioner og dogmer, men som kan hvile på mere løse intuitive, bevidsthedsmæssige eller religiøse erfaringer. Man har kendt til spirituelle praksisser og teorier siden oldtiden.

Moderne spiritualitet[redigér | redigér wikikode]

Begrebet spiritualitet har vundet meget frem i de senere årtier, men der findes ikke nogen alment accepteret definition af, hvad ordet dækker over. Nogen forbinder begrebet spiritualitet med religion, mens andre modstiller de to begreber og mener, at spiritualitet og religion er to forskellige fænomener, der ikke behøver at have noget med hinanden at gøre. Der findes derfor i dag mange forskellige tilgange til spiritualitet, hvoraf nogle er religiøse, mens andre er ateistiske, filosofiske eller udtryk for en individuel og eklektisk indgangsvinkel til spirituel søgen:

En del af den moderne spiritualitet er forankret i en videreførelse eller genoplivning af den åndelige tradition inden for kristendommen eller andre religioner. For eksempel oplever kristendommens spiritualitet i disse år en form for renæssance, blandt andet inden for dele af den danske folkekirke[1].

En anden del af den moderne spiritualitet er forbundet med den såkaldte New Age-bevægelse, der er en diffus og bredtfavnende betegnelse for en række beslægtede tilgange til åndelighed. Noget af New-Age bevægelsen tror på, at der findes en fælles, religiøs kerne i alle religioner, eller at der findes en kosmisk guddommelighed, der bl.a. manifesterer sig som overnaturlige "energier" og diverse mellemvæsner såsom engle og skytsengle. En del af New-Age bevægelsen er individualistisk og mener, at mennesket har en oversét, hemmelig kerne, som kan dyrkes og udfoldes via bestemte teknikker og en særlig opmærksomhed. Herved udvikler man sig i mere åndelig og måske endda guddommelig retning, opnår en større kosmisk energi og en "højere bevidsthed".

En tredje del af den moderne spiritualitet er mere psykologisk eller orienteret mod udviklingen af bevidstheden, nærværet eller opmærksomheden. Dette strækker sig fra Carl Gustav Jung og dybdepsykologien til den tyske forfatter Eckhart Tolle. Tolles tilgang har især fokus på at leve i nuet, og mange af hans bøger er oversat til dansk, som for eksempel Nuets kraft[2] og Leve i nuets kraft[3]. En anden tilgang er mindfulness, som er en kognitiv praksis, hvor man træner opmærksomheden.

En fjerde del af den moderne spiritualitet er eksplicit ateistisk, og den findes blandt andet hos den amerikanske forfatter Sam Harris[4], der er bachelor i filosofi og har en doktorgrad i neurovidenskab. En anden vigtig repræsentant for den ateistiske spiritualitet er den franske filosof André Comte-Sponville[5]. Den ateistiske spiritualitet er ikke knyttet til nogen religion men afviser det overnaturlige og baserer sig gerne på empirisk videnskab.

Endelig er en del af den moderne spiritualitet meget eksistentiel og handler enten om den enkeltes søgen efter et personligt ståsted eller efter et mere sandt og smukt liv. Denne forståelse findes blandt andet hos den franske filosofihistoriker Pierre Hadot[6] og den hollandsk-britiske psykolog og filosof Emmy van Deurzen[7].

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Nanna Schelde (2009). Kristen spiritualitet får en renæssance. Kristeligt Dagblad, 6. juni 2009
  2. ^ Eckhart Tolle (1997). Nuets kraft. Borgens Forlag
  3. ^ Eckhart Tolle (2004). Leve i nuets kraft. Borgens Forlag
  4. ^ Sam Harris (2015). Searching for Spirituality Without Religion. Black Swan
  5. ^ André Comte-Sponville L'esprit de l'athéisme (2006)
  6. ^ Pierre Hadot (2002). Exercices spirituels et philosophie antique. Bibliothèque de l'évolution de l'humanité
  7. ^ Emmy van Deurzen-Smith (2012). Existential Counselling & Psychotherapy in Practice. London: Sage

Se også[redigér | redigér wikikode]

Pseudovidenskab Stub
Denne artikel om pseudovidenskab er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.