Spirituskørsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Reklameskilt for dansk kampagne "Hvem kører hjem?"

Spirituskørsel, spritkørsel eller promillekørsel er den juridiske betegnelse for lovovertrædelsen at køre motorkøretøj med alkohol i blodet. Grænsen for spirituskørsel er i Danmark 0,5 promille.

Spirituskørsel anses for at være årsag til mange trafikuheld med dødelig udgang. Derfor gennemfører politiet jævnligt kontroller ved at stoppe motorkøretøjer i bytrafik og ved større veje, og tjekke førerens alkoholpromille.

Alkohols skadelige virkninger kan inddeles i fire faser. I første fase påvirkes personligheden ved at hæmninger forsvinder. I anden fase optræder træthed, og reaktions- og opfattelsesevnen svigter. Tredje fase ligner et narkosestadium, og fjerde fase ligner respiratorisk lammelse. Alle fire faser påvirker førerens evne til at køre bil negativt.

Grænseværdier i forskellige lande

 • Sverige, Norge, Estland, Polen, Rusland: 0,2 promille
 • Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Island, Luxembourg[1], Tyskland[2], Canada[3]: 0,5 promille
 • USA: Navn "Driving under the influence of alcohol", populært forkortet DUI. Der er dog forskellige navne i de enkelte delstater:
  • Yngre end 21 år: 0,1−0,2 promille i alle delstater. Princippet er 0,0 promille, men af måletekniske årsager er den praktiske grænse forskellig fra delstat til delstat.
  • For erhvervschauffører: 0,4 eller 0,5 promille (varierer fra delstat til delstat).
  • "Driving while impaired": 0,5 promille (gælder kun visse delstater).
  • "Illegal per se": 0,8 promille (gælder alle delstater).
  • "Driving under the combined influence of alcohol and drugs": Kørsel under den kombinerede påvirkning af alkohol og narkotika – ingen specifik mængde alkohol i blodet, men kun impairment, (ca. nedsat evne) som følge af den samlede virkning af alkohol og andre farmakologiske stoffer (uanset om de er lovlige eller ej).
  • I delstaten Ohio og i Californien skal spritbilister, købe et særskilt mærke, a scarlet letter, som skal placeres på nummerpladerne på alle husstandens biler, for at identificere dem som spritbilister. Denne straf idømmes dem som tillæg til andre afgifter til domstolene.
 • Storbritannien, Lichtenstein, Malta, Luxembourg[4], Quebec: 0,8 promille.
 • Congo, Comorerne, Dominikanske Republik, Togo, Etiopien, Laos: Har ingen lovbestemmelser som forbyder spirituskørsel.

Straf for spirituskørsel

Som en ledetråd for, hvor meget alkohol man har i blodet, anvender Politiet resultatet fra et alkometer (udåndings-test), mens den endelige promille måles ud fra en blodprøve. Politiet har dog i 2011-2012 haft forsøg med bevis-alkometre, hvor det er udåndingsprøven, der er den juridisk gyldige. Politiet har dog standset disse forsøg, idet der var tvivl om bevisalkometrenes nøjagtighed.

I Danmark er straffen for spirituskørsel, ved en førstegangskørsel, enten én netto-månedsløn gange promillen, ( når promillen er under 2,01 ) eller fængsel ( hvis promillen er over 2,00 ), som dog kan gøres betinget af samfundstjeneste og/eller alkoholistbehandling. Sanktionen for at køre spirituskørsel er betinget eller ubetinget frakendelse af kørekortet. Derudover skal man, når man vil generhverve kørekortet, deltage i et alkohol- og trafikkursus, man selv skal betale – et sådant koster 2500,-.

Der er en gentagelsesvirkning, som indebærer, at hvis man bliver taget igen for spirituskørsel indenfor 5 år efter udløbet af frakendelsestiden, bliver straffen og sanktionen strengere.

Fodnoter

 1. ^ Fra og med september 2007
 2. ^ Med undtagelse af erhvervschauffører som har en grænse på 0,0 promille
 3. ^ Med undtagelse af Quebec
 4. ^ Til og med august 2007

Se også

Eksterne henvisninger

TrafikStub
Denne trafikartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.