Sporsammenfletning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Principillustration af sporsammenfletning i midten med fire togskinner. Bemærk at de fire togskinner deles om svellerne.
Holland: Kort stykke med sporsammenfletning med fire skinner ved linje 10 stop i Czaar Peterstraat i Amsterdam.
Fotografi af tydelige sporsammenfletning med fire skinner til sporvogne i Moskva ved indgangen til en smal tunnel.
Sporsammenfletning bestående af seks skinner. Skinne to og fem anvendes til almindelige tog - og de resterende anvendes af venstre og højre kørende smallere sporvogne, så passagerer kan stå af ved den givne perron.
Tunnelen Gemmenich Tunnel - og ruten (rød) som tog med bred last tager.

Sporsammenfletning[1] er et arrangement af togskinner, som løber parallelt på et enkelt skinnespor. Typisk anvendes fire parallelle togskinner, men andre antal togskinner er også set anvendt - fx tre, fem og seks.

Ulempen ved sporsammenfletning er at de er overlappende sådan, at kun et par togskinner kan anvendes ad gangen (i modsætning til dobbeltspor).

Fordelen er, at sporsammenfletningen kun kræver lidt større bredde, end et enkelt togspor - og det anvendes fx steder hvor veje, tunneler eller broer, vil være for dyre at udvide. Herudover kan sporsammenfletningen deles om perroner, køreledning, sveller og ballast. En anden væsentlig fordel er at sporskifter ikke er nødvendig, men det skal sikres at kun ét tog kan være på de sporsammenfletningen ad gangen.

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ IATE - Inter-Active Terminology for Europe Citat: "...is the EU's inter-institutional terminology database..." - oversæt fra engelsk interlaced track til dansk
Wikimedia Commons har medier relateret til:
JernbaneSpire
Denne jernbaneartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.