Spratlyøerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Stop hand nuvola.svg Oversættelse ønskes
Denne artikel er i øjeblikket på et andet sprog end dansk. Hvis artiklen ikke skal slettes, bør den oversættes inden for kort tid.
Spratly Islands-CIA WFB Map.png

Spratlyøerne er en gruppe af cirka 600 små øer, koralrev og undervandsskær i Det Sydkinesiske Hav. Kun cirka 30 af øerne er "tørre" ved højvande.

Kina, Taiwan, Filippinerne, Vietnam, Malaysia og Brunei har gjort krav på hele eller dele af Spratlyøerne. Kina (se Den nistiplede linje), Taiwan og Vietnam kræver hele øgruppen, mens de øvrige kun kræver dele. Kina kalder øerne for Nansha, Vietnam Truong Sa og Filippinerne Kalayaan. Alle staterne, undtaget Brunei som kun har territoriale krav, kontrollerer en eller flere af øerne militært med garnisoner. Området er omdiskuteret; der er altså ingen stat som har anerkendt jurisdiktion over området.

Områdets betydning avgjøres i første rekke av den interesse de omkringliggende stater – og eventuelle stormakter – viser for øygruppen, og konflikter i forbindelse med dette. Området har allerede en økonomisk betydning gjennom rikt fiske (Sørkinahavet framstår som en av verdens viktigste fiskeregioner). Det har vært gruvedrift og mineralutvinning på øyene og det er også mulig at det kan være store forekomster av olje og gass i området. Plassering i forhold til skipsfart og mulighet for sjøkontroll er strategisk viktig. I den sammenheng har det amerikanske Forsvarsdepartementet listet Sør-Kinahavet, inkludert Spratlyøyene som en av åtte «US Lifelines and Transit Regions», hvor all skipsfart skal kunne seile uhindret.

Det har vært flere væpnede sammenstøt i området; det alvorligste er kanskje i 1988 mellom Kina og Vietnam med mer enn 70 drepte og savnede. Også senere har det vært alvorlige hendelser, og i januar 1995 var det for første gang et sammenstøt mellom Kina og et ASEAN-land ved at kinesiske soldater fjernet filippinske fiskere fra Mischief Reef, som ligger innenfor det område Filippinenes krever som eksklusiv økonomiske sone.

Det har også vært skyteepisoder mellom Taiwan og Vietnam, mens den mest vanlige hendelse er fiskere som blir oppbrakt og arrestert av en av de andre nasjonene som har krav på øygruppen. I 1998 ble det observert at Kina hadde utplassert «Silkeorm»-sjømålsmissiler på en av øyene. Det er slik sett ingen tvil om at området kan anses som et potensielt kriseområde for en regional konflikt.

Det har vært mange militære konfrontasjoner mellom landene som gjør krav på hele eller deler av øygruppen. Her er en liste over konfrontasjoner[1] (ufullstendig):

 • 1988Johnson South Reef-trefningen. Kina invaderer og okkuperer øya Johnson South Reef, men hard vietnamesisk motstand hindrer dem i å ta Collins Reef og Lansdowne Reef samtidig. Trefningen er det hittil mest alvorlige sammenstøtet i øygruppen.
 • 1992 – Vietnam anklager Kina for å drive oljeleting i omstridte områder. Kina kaprer over 20 vietnamesiske handelsskip mellom juni og september.
 • 1994Den sino-vietnamesiske trefningen 1994. Et kinesisk etterretningsskip utveksler skudd med vietnamesiske krigsskip. Skuddvekslingen resulterer i at det kinesiske skipet trekker seg ut fra vietnamesiske farvann.
 • 1995Taiwanske krigsskip skyter på et vietnamesisk forsyningsskip.
 • 1995 – Kina okkuperer Mischief Reef, som blir gjort krav på av Filippinene. Den filippinske marinen tar tilbake øya i mars.
 • 1996 – Kina og Filippinene utkjemper et 90-minutters sjøslag.
 • 1997 – Den filippinske marinen tvinger kinesiske fiskebåter bort fra Scarborough Shoal. Filippinske fiskermenn okkuperer en kinesisk-kontrollert øy, som resulterer i at Kina sender krigsskip til området for å overvåke situasjonen.
 • 1998 – Filippinske soldater arresterer kinesiske fiskere ved Scarborough Shoal.
 • 1998 – Vietnamesiske krigsskip skyter på en filippinsk fiskebåt ved Tennent Reef.
 • 2002 – Vietnamesiske styrker fyrer varselskudd mot filippinske fly som flyr over øyer kontrollert av Vietnam.
 • 2007 – Kinesiske krigsskip skyter på vietnamesiske fiskebåter.[2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. Military Clashes in the South China Sea
 2. Home - University of Alberta

Koordinater: 10°N 114°Ø / 10°N 114°Ø / 10; 114