Squat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Squat er en styrketræningsøvelse der benyttes i sportsgrene hvor funktionel styrke er vigtigt, herunder blandt andet atlektik og kaosboldspil.

Før man begiver sig i gang med at udføre squat er det vigtigt at teknikken er korrekt, ellers kan øvelsen have alvorlige negative konsekvenser.[1]. Squat er en af de tre store multiøvelser.[1] De to andre er dødløft[2] og bænkpres.[3] Det er også de øvelser der konkurreres i inden for kraftsporten styrkeløft. Der findes imidlertid mangle flere multiøvelser, eksempelvis miltary press, bentover rows, dips og chin-ups. Grunden til at squat betegnes en multiøvelse, er at der trænes mange muskelgrupper ad gangen, primært ryg, ben og kropsstammen.[1]

Muskler i brug[redigér | redigér wikikode]

En dyb squat
Primære muskler

Gluteus, quadriceps, haserne[4][1]

Sekundære muskler (synergister/stabilisatorer)


Teknik ved squat[redigér | redigér wikikode]

Der er mange ting du skal være opmærksom på når du laver en squat og rigtig mange laver den faktisk forkert. Når du stiller dig under stangen skal du sørge for dit opspænd til stangen er solidt. Pres albuerne ind mod din krop og spænd op.

Træd herefter ud med stangen på skulderen. Når du gør klar til at squatte ned tager du en indåndning, dette sikrer dit opspænd i din core. Mens du bevæger dig ned er det helt afgørende du presser dine knæ ud af, dette gør at du undgår en forkert belastning af dine knæ. De første gange er det en rigtig god ide at gøre det med en elastik der går omkring dine knæ, dette tvinger dit til at huske at presse ud af.

Som udgangspunkt skal du bevæge dig ned i 90 grader. Lad derfor med at komme for mange kilo på, teknikken og dybden på din squat er langt vigtigere.

Pres nu op igen til du er oprejst, undgå dog at strække benene helt men hold et svagt bøj herpå. Pust ud, sug luft ind og gentag.

Verdensrekord[redigér | redigér wikikode]

Den 8. oktober 2011, udførte Jonas Rantanen fra Finland en squat med en vægt på 575 kg (1268 lb), hvorved han slog den tidligere rekord af Donnie Thompson (USA) på 573 kg (1265 lb).[5]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c d Bødker, Ronni; Lynge, Kim; Bendtsen, Thomas (2015). Træning til muskler. 1 (1 udg.). Aalborg: Aalborg Sportshøjskole. s. 10. ISBN 978-87-994769-1-6. 
  2. ^ Bødker, Ronni; Lynge, Kim; Bendtsen, Thomas (2015). Træning til muskler. 1 (1 udg.). Aalborg: Aalborg Sportshøjskole. s. 17. ISBN 978-87-994769-1-6. 
  3. ^ Bødker, Ronni; Lynge, Kim; Bendtsen, Thomas (2015). Træning til muskler. 1 (1 udg.). Aalborg: Aalborg Sportshøjskole. s. 14. ISBN 978-87-994769-1-6. 
  4. ^ a b "Bodyweight Squat". acefitness.org (American Council on Exercise). Hentet 27. marts 2011. 
  5. ^ Jonas Rantanen Breaks World Record Squat. SeriousPowerLifting. Retrieved 2013-03-15.

Litteraturliste[redigér | redigér wikikode]