Stærkodder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler sagnhelten. For panserskibet Stærkodder, se Kotetsu.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Stærkodder ved Sveriges nordgrænse, nær Murmansk, på Olaus Magnus' Carta Marina (1539)

Stærkodder eller Starkad var en nordisk sagnhelt med ufattelig styrke og en temmelig underfundig retskaffenhed.

Han boede efter sigende et sted i Sverige og havde danske aner.

Hans far var en jætte som også hed Stærkodder, og hans mor hed Alfhild.

Af guderne blev han både velsignet og forbandet. Guden Thor, der havde dræbt hans fader, bestemte at han ikke skulle få børn, mens Odin tildelte ham tre mands levetid. Thor tilføjede at han i løbet af hver af de tre mands levetid skulle begå en niddingdåd. Odin lovede ham de skarpeste våben og de bedste brynjer, mens Thor bestemte han han hverken skulle vinde sig land, rige eller jordegods. Odin gav ham meget guld og rigt bytte, mens Thor bestemte at han aldrig skulle blive tilfreds, men altid ønske sig mere. Odin gav ham overlegenhed og sejr i kamp, mens Thor lovede ham mange og svære sår. Odin gav ham en evne til at digte kvad og Thor tog det fra ham igen, så han aldrig kunne huske, hvad han havde digtet. Odin gav ham til sidst at han skulle sidde til bords med konger, jarler og være ven med høvdinger og Thor bestemte at almindelige mennesker ville foragte ham.

Stærkodders død[redigér | redigér wikikode]

Lorenz Frølich: Stærkodder søger Døden (1907)

Stærkodder sad på sin ødegård. Han følte sig gammel og træt. Men da ingen i verden kunne måle sig med ham i kamp, kunne han ikke falde i sådan een. Han besluttede sig for at gå ud efter sin skæbne.

På en skovvej mødte han en ung mand til hest. Han spurgte den unge om hans fødested og familie. Han fik et respektabelt svar og besluttede sig for at tilbyde den unge mand en pose med guld og sit sværd, til gengæld for at få en værdig død ved den unge mands hånd, og sit eget sværd.