Støvsuger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En støvsuger.

En støvsuger er en husholdningsmaskine, der anvendes til opsamling af støv og snavs fra møbler, tæpper og gulve i hjemmet og på arbejdspladser.

Maskinen fungerer ved hjælp af en pumpe, som danner et vakuum i et rør og suger luften med støv og snavns ind gennem et mundstykke og en slange. Støvet samles i en pose indeni støvsugeren. Luften passerer gennem en række filtre, hvor de fineste støvpartikler fjernes.

Den første elektriske støvsugere blev opfundet i USA i 1868, og omkring 1900 begyndte den egentlige industrielle seriefremstilling. I Danmark var selskabet Titan pionerer indenfor støvsugere, men fra 1910 begyndte den største danske producent, Fisker & Nielsen A/S, at producere den berømte Nilfisk-støvsuger. Allerede i 1930'erne var støvsugeren meget udbredt. I 1960'erne havde 96 % af husstandene en støvsuger, og i dag opgør Danmarks Statistik ikke længere støvsugere i sin statistik over husstandenes besiddelse af varige forbrugsgoder.

Forinden støvsugeren blev almindelig benyttedes ofte i stedet tæppefejemaskiner til rengøring af tæpper.

Centralstøvsuger[redigér | redigér wikikode]

En centralstøvsuger er en støvsuger, der er fast placeret et centralt sted i bygningen, og hvor der er sugerrør er indbygget i væggene, gulve eller lofter, og hvor der er udtag placeret rundt om i bygningen.

Brugeren flytter slangen fra udtag til udtag under brugen efter behov, og således ikke flytte maskinen med rundt under arbejdet.

Våd- tørsuger[redigér | redigér wikikode]

Våd- tørsuger, også kaldet grovstøvsuger eller industristøvsuger.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Våd- tørsugeren er en videreudvikling af den almindelige husholdningsstøvsuger, og er udviklet for at kunne opfylde kravene fra håndværk, industri og rengøringssektoren. Våd- tørsugeren adskiller sig fra den normale støvsuger ved også at kunne opsuge vand. Den er ikke afhængig af, at der skal isættes en pose, men filtrerer ved hjælp af et foldet papirfilter, der enten fås som et fladfilter, der er placeret i toppen af sugeren, eller en filterpatron, som stikker ned i støvcontaineren. Våd- tørsugerne er meget populære indenfor håndværk og industrifagene, da de er meget alsidige, enkle og robuste. Motordelen er opbygget i et såkaldt bypass system, hvor de elektriske dele er adskilte fra sugeturbinen. Det er betingelsen for at man kan opsuge fugtigt snavs eller vand med sugeren.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Maskinen er meget alsidig, men har sin største anvendelse, hvor der er tale om større mængder støv eller vådt snavs. Da den også kan opsuge væsker, kan den bruges ved oprydning efter oversvømmelser, ved tilstoppede afløb, opsugning af fygesne og lignende opgaver.

Man kan ikke benytte en almindelig støvsuger til at opsuge fugtigt snavs eller vand, idet støvsugeren ødelægges og i værste fald kan gå itu.[Kilde mangler]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: