Støvsuger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En støvsuger.

En støvsuger er en husholdningsmaskine, der anvendes til opsamling af støv og snavs fra møbler, tæpper og gulve i hjemmet og på arbejdspladser.

Maskinen fungerer ved hjælp af en pumpe, som danner et vakuum i et rør og suger luften med støv og snavns ind gennem et mundstykke og en slange. Støvet samles i en pose indeni støvsugeren. Luften passerer gennem en række filtre, hvor de fineste støvpartikler fjernes.

Den første elektriske støvsugere blev opfundet i USA i 1868, og omkring 1900 begyndte den egentlige industrielle seriefremstilling. I Danmark var selskabet Titan pionerer indenfor støvsugere, men fra 1910 begyndte den største danske producent, Fisker & Nielsen A/S, at producere den berømte Nilfisk-støvsuger. Allerede i 1930'erne var støvsugeren meget udbredt. I 1960'erne havde 96 % af husstandene en støvsuger, og i dag opgør Danmarks Statistik ikke længere støvsugere i sin statistik over husstandenes besiddelse af varige forbrugsgoder.

Forinden støvsugeren blev almindelig benyttedes ofte i stedet tæppefejemaskiner til rengøring af tæpper.

Centralstøvsuger[redigér | redigér wikikode]

En centralstøvsuger er en støvsuger, der er fast placeret et centralt sted i bygningen, og hvor der er sugerrør er indbygget i væggene, gulve eller lofter, og hvor der er udtag placeret rundt om i bygningen.

Brugeren flytter slangen fra udtag til udtag under brugen efter behov, og således ikke flytte maskinen med rundt under arbejdet.

Våd- tørsuger[redigér | redigér wikikode]

Våd- tørsuger, også kaldet grovstøvsuger eller industristøvsuger.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Våd- tørsugeren er en videreudvikling af den almindelige husholdningsstøvsuger, og er udviklet for at kunne opfylde kravene fra håndværk, industri og rengøringssektoren. Våd- tørsugeren adskiller sig fra den normale støvsuger ved også at kunne opsuge vand. Den er ikke afhængig af, at der skal isættes en pose, men filtrerer ved hjælp af et foldet papirfilter, der enten fås som et fladfilter, der er placeret i toppen af sugeren, eller en filterpatron, som stikker ned i støvcontaineren. Våd- tørsugerne er meget populære indenfor håndværk og industrifagene, da de er meget alsidige, enkle og robuste. Motordelen er opbygget i et såkaldt bypass system, hvor de elektriske dele er adskilte fra sugeturbinen. Det er betingelsen for at man kan opsuge fugtigt snavs eller vand med sugeren.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Maskinen er meget alsidig, men har sin største anvendelse, hvor der er tale om større mængder støv eller vådt snavs. Da den også kan opsuge væsker, kan den bruges ved oprydning efter oversvømmelser, ved tilstoppede afløb, opsugning af fygesne og lignende opgaver.

Man kan ikke benytte en almindelig støvsuger til at opsuge fugtigt snavs eller vand, idet støvsugeren ødelægges og i værste fald kan gå itu.[kilde mangler]

Støvsugermarkedet i Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark blev der i 2016 solgt 380.180 støvsugere. Væksten i markedet bliver drevet af de mange nye "stille" støvsugere, som har fokus på ikke at larme særlig meget, især har Electrolux haft succes med deres UltraSilencer serie. Det er også Electrolux som dominerer det danske marked, med en markedsandel på hele 19.2% - det er dog et fald på 0.3% fra år 2015[1]. Det næststørste støvsugermærke er Siemens, som har en markedsandel på 13.4%. Siemens har mange modeller på markedet, de er for det meste meget prisvenlige. Det 3. største støvsuger brand er Philips med en markedsandel på 11.2%. Philips har de seneste år ligget meget stabilt og har således kun øget deres markedsandel fra 11% i år 2013 til 11.2% i 2016.

Det 4. største støvsugermørke i Danmark er Nilfish, som har en markedsandel på 10.5%. Nilfisk er især kendte for deres industri støvsugere, men de har også nogle modeller til almindelige husholdninger[2]. Det 5. største støvsugermærke i Danmark er Miele. Dette kommer for mange, som en overraskelse, da de fejlagtigt tror at Miele er de største på markedet. Miele er kendte for deres kvalitet, men dette koster også penge. De har derfor ingen meget prisvenlige modeller, som der er et stort marked for, hvilket man kan se ud fra bl.a. Elextroluxs succes.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Støvsugertest.dk - Hvilket støvsugermærke er mest populært i Danmark?
  2. ^ Nilfisk støvsugere - Støvsugere fra Nilfisk lavet til husholdninger

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]