Spring til indhold

St. Restrup Husmandsskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

St. Restrup Husmandsskole A/S var en dansk landbrugshøjskole for husmænd beliggende på herregården Store Restrup.

Peter og Marinus Langeland var nøglepersoner, da herregården Store Restrup i 1912 af "Husmændenes Udstykningsforening for Aalborg Amt" blev udstykket til 50 husmandsbrug. Selve hovedbygningen og de resterende tilliggender blev omdannet til en højskole, der var et aktieselskab. I 27 år, frem til 1939, var Peter Langeland bestyrelsesformand for højskolen.

Kresten Balle var forstander på Husmandsskolen i 31 år, fra 1918 til 1949. Han blev efterfulgt af Svend Haugaard, som i 1966 blev efterfulgt af Christian Elbæk (far til Uffe Elbæk). I mellemtiden var Husmandsskolen i 1951 blevet omdannet til en selvejende institution. I 1970 blev skolen overtaget af St. Restrup Højskole, som var en folkehøjskole med en helt anden profil.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Gunnar Jensen: St. Restrup 1912 – 2012: Fra herregårdsmark til landsbysamfund: En krønike om mænds og kvinders liv og virke gennem 100 år med St. Restrup Husmandsskole som faglig og kulturel dynamo, 2012.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • [tt_news=8700 "Markante personer fra St. Restrup"], Nibe Avis, 3. oktober 2012.
Denne artikel om en bygning eller et bygningsværk kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.
Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.