Stanley (Falklandsøerne)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Stanley, Falklandsøerne - set fra luften
Placering af Stanley på East Falkland
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler byen Stanley (Falklandsøerne). Der er også andre byer med dette navn, se Stanley (North Dakota).

Stanley (tidligere Port Stanley) er hovedstad og den største by på Falklandsøerne (Islas Malvinas). Byen har cirka 2000 indbyggere (2001), og er verdens sydligst beliggende hovedstad.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Bosættelse i Stanley tog sin begyndelse i 1843, og byen blev administrativt center i juli 1845. Byen er opkaldt efter den daværende britiske forsvarsminister Lord Stanley, som dengang havde ansvar for de britiske kolonier.

Stanley har været en vigtig by for Den Britiske Marine gennem historien, hvor området i flere tilfælde har været centrum for kamphandlinger. Under første verdenskrig havde de britiske krigsskibe deres base her, mens de udkæmpede den Falklandskrig, som udspillede sig under første verdenskrig. Området spillede ligeledes en stor rolle under anden verdenskrig.

Den krig, som flest kender til i dag er Falklandskrigen fra 1982, da 7.000 argentiske soldater gik i land og besatte øerne, da argentinerne mente, at øgruppene – som oprindelig var opdaget af en spanier – rettelig tilhørte Argentina. Storbritannien svarede igen med at sende store dele af flåden og ca. 20.000 soldater, deriblandt de legendariske gurkhasoldater til øerne i Sydatlanten.

Sydamerikansk geografi Stub
Denne artikel om sydamerikansk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi


Koordinater: 51°41′31″S 57°51′32″W / 51.69194°S 57.85889°V / -51.69194; -57.85889