Statens Naturhistoriske Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Statens Naturhistoriske Museum
Geologisk museum.jpg
Geologisk Museum, der er en del af Statens Naturhistoriske Museum
Generelle informationer
Type Naturhistorie
Sted

Statens Naturhistoriske Museum Øster Voldgade 5-7

1350 København K
Grundlagt 2004
Direktør Peter C. Kjærgaard
Andet
Websted snm.ku.dk

Statens Naturhistoriske Museum er nationalmuseum for naturhistorien i Danmark. Museet har ansvaret for forvaltningen af de nationale naturhistoriske samlinger og den tilknyttede forskning og formidling. Samlingerne omfatter ca. 14 mio. genstande indsamlet gennem 400 år, bl.a. skind, skeletter, dyr i sprit, insekter på nål, planter på herbarieark, fossiler, mineraler og meteoritter. Hertil kommer de levende samlinger i Botanisk Have, der omfatter ca. 12.000 forskellige plantearter, såsom orkide, kaktus, kødædende planter og eksotiske træarter. Museets samlinger har rødder tilbage til Museum Wormianum, som blev skabt af lægen Ole Worm i midten af 1600-tallet og bestod hovedsageligt af en omfattende samling naturalier fra hele verden. I dag betragtes Museum Wormianum ikke blot som Danmarks første museum, men et af verdens første museer. Efter Ole Worms død overgik samlingen til kongen, Frederik III. Han havde få år forinden, som den første danske konge, oprettet et kunstkammer, og Worms samling indgik fra da af i Det Kongelige Kunstkammer.

Statens Naturhistoriske Museum er organiseret som et institut under Det Natur- og Biovidenskabelige FakultetKøbenhavns Universitet og huser tre grundforskningscentre og over 150 forskere. I samarbejde med de øvrige institutter ved Københavns Universitet deltager museet i undervisningen af bachelor-, kandidat- og ph.d.-studerende. Samtidig har museet en skole- og gymnasietjeneste, der tilbyder undervisning til elever i folkeskolen, SFO, gymnasium, HF og VUC.

Museet producerer udstillinger på Geologisk Museum, Zoologisk Museum og i Botanisk Have og afholder desuden foredrag, rundvisninger og events, der har museets samlinger, den botaniske have og forskernes aktuelle forskning som omdrejningspunkt.

Efter planen åbner et nyt naturhistorisk museum i 2022. Det nye museum kommer til at ligge i Botanisk Have og samler Zoologisk Museum, Geologisk Museum, Botanisk Have og Botanisk Museum. De fire museer blev samlet organisatorisk som Statens Naturhistoriske Museum i 2004, og de skal nu også fysisk samles i et museum. Det er Lundgaard & Tranberg Arkitekter, der har tegnet museet.

Statens Naturhistoriske Museum er sammen med Cinemateket, Davids Samling, Den Hirschsprungske SamlingRosenborg Slot og Statens Museum for Kunst en del af Parkmuseerne.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Statens Naturhistoriske blev dannet i 2004 i forbindelse med den organisatoriske sammenlægning af Zoologisk Museum, Geologisk Museum, Botanisk Museum og Botanisk Have. I dag findes der tre hovedmuseer i Danmark: Statens Museum for Kunst, Nationalmuseet og Statens Naturhistoriske Museum. Selvom det samlede Statens Naturhistorie Museum er en forholdsvis ny organisation, så strækker museets historie sig ca. 400 år tilbage, hvilket gør museet til et af de ældste i verden.

Eksempelvis gemmer museets samlinger på genstande fra den første videnskabelige ekspedition til Det Lykkelige Arabien i 1763-1767, hvor naturforskeren Pehr Forsskål indsamlede alt fra koraller, konkylier og fisk til planter og insekter. Ekspeditionens største naturvidenskabelige resultater var Forsskåls beskrivelse af 60 nye planteslægter og 700 nye arter af planter fra Arabien og Ægypten. Forsskåls samlinger hører til blandt museets ældste og udgør sammen med genstande fra Ole Worms Naturaliekabinet fra midten af 1600-tallet, genstande fra Det Kongelige Kunstkammer, originalerne til Flora Danica, Christian 4.s Kongsbergsølv og P.W. Lunds samlinger fra Lagoa Santa i Brasilien nogle af ”kronjuvelerne” i museets samlinger. De fortæller om naturhistoriens og naturvidenskabens fremkomst i Danmark, og er de første led i en ubrudt kæde, hvor der stadig bliver tilføjet nye led.

Udstillinger[redigér | redigér wikikode]

Statens Naturhistoriske Museum rummer en lang række samlinger fra naturens verden, som kan opleves ved at besøge museets nuværende udstillinger. Her findes sjældne orkideer, forsteninger af uddøde dyr, skeletter af de største hvaler og de mindste mus, meteoritter, kødædende planter og meget andet. Alt sammen finder man på Geologisk Museum, Zoologisk Museum og i Botanisk Have, hvor man kan lære mere om verdensrummet, Jordens dannelse, livets opståen og dyre- og plantelivet i hele verden.

Zoologisk Museum[redigér | redigér wikikode]

Geologisk Museum[redigér | redigér wikikode]

Botanisk Have[redigér | redigér wikikode]

Botanisk Haves kernefunktioner er forskning, formiding og undervisning. Samtidig er haven  et rekreativt område med fri adgang til de fleste afsnit.

Et nyt naturhistorisk museum[redigér | redigér wikikode]

Statens Naturhistoriske Museum er ved at forberede opførelsen af et nyt naturhistorisk museum, der skal placeres ved Botanisk Have i København. Det nye museum forventes at stå færdigt i 2020.

Samlingerne[redigér | redigér wikikode]

Samlingerne er Statens Naturhistoriske Museums kerne. De omfatter ca. 14 mio. genstande: skind, skeletter, dyr i sprit, insekter på nåle, planter på herbarieark, fossiler, mineraler m.m., og samlingerne udbygges stadig. Samlingerne tjener flere formål, men de er først og fremmest en forskningsressource, som museet stiller til rådighed for egne og andre forskere i ind- og udland.

Forskning[redigér | redigér wikikode]

Museets forskning har som overordnet tema beskrivelsen og udforskningen af ”altings oprindelse og udvikling”, herunder beskrivelsen af den biologiske og geologiske mangfoldighed omkring os. Forskningen, der udføres på Statens Naturhistoriske Museum, er primært grundforskning, som øger forståelsen for sammenhænge mellem Jorden og solsystemets opståen og udvikling, den levende naturs opståen og udvikling samt samspillet mellem natur og menneske. Med udgangspunkt i naturhistorisk forskning i international verdensklasse vil museet bidrage til forståelsen og løsningen af nogle af tidens store udfordringer.

Museet huser tre grundforskningscentre, Center for GeoGenetik, Center for Stjerne- og Planetdannelse, og Center for Makroøkologi, Evolution og Klima.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

I samarbejde med de øvrige institutter ved Københavns Universitet deltager Statens Naturhistoriske Museum i undervisningen af bachelor-, kandidat- og Ph.d.-studerende.

Samtidig har museet en skoletjeneste, der tilbyder undervisning til elever i folkeskolen, SFO, gymnasium, HF og VUC. Hvert år formidler museet viden om naturhistorie til mere end 40.000 skoleelever.

Museets ledelse[redigér | redigér wikikode]

(Listen er ikke komplet)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°41′14″N 12°34′37″Ø / 55.6872222°N 12.5769444°Ø / 55.6872222; 12.5769444