Equinor

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 19. maj 2015, 12:11 af 94.191.187.61 (diskussion) 94.191.187.61 (diskussion) (opgivet til angivet. Dette skaber bedre forståelse.)
Spring til navigation Spring til søgning
Statoil ASA
Virksomhedsinformation
Selskabsform Aktieselskab
Branche Olie, Gas, Energi
Grundlagt 2007
Hovedsæde Stavanger, Norge
Nøglepersoner Helge Lund, Marit Arnstad
Organisation
Antal ansatte
31 000 (2007)
Eksterne henvisninger
statoilhydro.com
OpenCorporates no/923609016 Rediger på Wikidata

Statoil ASA er et norsk børsnoteret olie- og energiselskab. Selskabet er et resultat af fusionen mellem Statoil og olie- og energidivisionen i Norsk Hydro med virkning fra 1. oktober 2007. StatoilHydro har 31 000 ansatte og er repræsenteret i omkring 40 lande. Med en markedsværdi omkring 555 milliarder norske kroner er selskabet et af de mest værdifulde i norden. Hovedkontoret ligger i Stavanger med produktions-, efterforsknings- og forskningsenheder i Oslo, Bergen, Trondheim, Harstad, Porsgrunn, Stjørdal og Hammerfest.

I Danmark er StatoilHydro repræsenteret ved selskabet Statoil A/S, der leverer energiløsninger til privat- og virksomhedskunder indenfor industri, landbrug, fiskeri og servicesektoren. Produktion af StatoilHydros produkter sker ved selskabets raffinaderi i Kalundborg, hvor der årligt kan bearbejdes op mod 5,5 millioner ton råolie. StatoilHydro leverer også løsninger til opvarmning af bygninger og hjem og sælger brændstof, bilvask, samt kiosk og dagligvarer fra sine 300 Statoil og 1-2-3 servicestationer landet over.

StatoilHydro er verdens største operatør på dybt vand og blandt verdens 50 største selskaber uafhængig af branche. Selskabet er meget dominerende i norsk sektor, hvor det står for cirka 80 procent af den udvundne olie og gas. Endvidere er StatoilHydro tilstede i omkring 40 lande over hele verden, hvor de største reserver er i Angola, Aserbajdsjan og Algeriet. Da Statoil og Norsk Hydro offentliggjorde planerne om fusionen i december 2006 blev en større international satsning angivet som den primære grund.

I tillæg til omfattende efterforskning og udvinding af olie og gas i opstrøms delen af selskabet, driver StatoilHydro nedstrøms virksomhed i mange lande i Nordeuropa. Benzinstationer og salg af andre petroleums- og energiprodukter gøres under mærkenavnet Statoil.

Den norske stat ejer 62,5 procent af aktierne i StatoilHydro, men den norske regering under Arbejderpartiets Jens Stoltenberg har ytret ønske om at øge ejerandelen til 67 procent gennem køb af aktier for 30 milliarder norske kroner. Den borgerlige opposition i Norge har kritiseret dette planlagte aktieopkøb.

Den 25. oktober 2007 blev der underskrevet en aftale med det russiske Gazprom som giver StatoilHydro en 24 procent ejerandel i selskabet Shtokman Development Company, hvor Gazprom (51%) og franske Total (25%) er de to andre partnere. Shtokman Development Company vil være ansvarlig for planlægning, finansiering og udbygning af nødvendig infrastruktur i første fase af det gigantiske Shtokman gasfelt i den russiske del af Barentshavet. Selskabet vil eje infrastrukturen i 25 år fra opstart af kommerciel produktion. Dette inkluderer offshore installationer, rørledning til land og processeringsanlæg for både flydende naturgas (LNG) og rørgas. Det er vigtigt at understrege at russiske Gazprom fortsat ejer 100 procent af selve naturresurserne, mens selskabet som StatoilHydro har ejerskab i, skal udbygge, producere og sælge gassen. Gennemføringen af projektet er afhængig af endelig investeringsbeslutning som forventes taget i anden halvdel af 2009.

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.