Statsbegravelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
USA's 40. præsident Ronald Reagans statsbegravelse i 2004.

En statsbegravelse er en stort anlagt begravelse, der normalt gives til statsoverhoveder og politikere, samt i sjældnere grad kulturelle personligheder som forfattere, skuespillere, komponister og elitesportsudøvere. Til statsbegravelsen deltager normalt repræsentanter for samfundets top fra ind- og udland. En begravelse betalt af staten er ikke nødvendigvis det samme som en statsbegravelse, fx hvis afdødes familie ønsker at begravelsen skal ske under private former.

Der findes ingen forfatningsmæssige bestemmelser om statsbegravelser. Det afgørende er således, at afdøde vurderes at have haft stor betydning for landet. Begravelsen kan derfor gennemføres på en sådan måde, at befolkningen kan følge med i den eller deltage på en måde, eksempelvis ved at en kortege kører gennem en by eller at tv transmitterer begravelsen.

Et nyere eksempel på en dansk statsbegravelse var Karsten Krabbes begravelse i oktober 2008. Krabbe var udstationeret af PET og omkom ved bombningen af Hotel Mariott i Islamabad 20. september 2008.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]