Statsrådet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Danmark
National Coat of arms of Denmark.svg

Denne artikel er en del af:
Politik og regering i
DanmarkAndre lande • Politik
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Statsråd. (Se også artikler, som begynder med Statsråd)

Statsrådet blev indført 22. marts 1848 forud for indførelsen af Junigrundloven. Det afløste gehejmestatsrådet som Danmarks regering. Den vigtigste forandring var at der forudsattes enighed mellem medlemmerne i alle vigtigere spørgsmål og handlefrihed for de enkelte medlemmer i mindre vigtige anliggender.

I Danmarks Riges Grundlov af 1849 hed det, at ministrene i forening udgør statsrådet.

Efter Grundloven af 1953 består statsrådet af kongen, ministrene og tronfølgeren, hvis denne er fyldt 18 år. Alle nye love og regeringsbeslutninger forelægges og underskrives af den regerende konge eller dronning.

Indtil da var rådet at opfatte som et "rådgivende organ" for regenten, idet regenten jo ikke var en del af sin egen stab, det var jo og havde været siden enevældens indførelse at opfatte som en stab af rådgivere for regenten.

Præciseringen af regentens og tronfølgerens "medlemskab" af statsrådet skete for at understrege, at der ikke var noget regeringsorgan udenfor eller oven over statsrådet.

I Sverige og Norge er det også betegnelsen for de siddende ministre. (På svensk betegner således ett statsråd en person.)

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]