Stegepande

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En stegepande

En stegepande er et ofte cirkulært køkkenredskab med hank. Den har typisk en diameter på 35 cm og er 10 cm høj. Den sættes over ild eller på et el- eller gaskomfur og bruges til at stege madvarer på. Pander er typisk af metal eller ler og kan have forskellige belægninger, der forhindrer maden i at brænde på. For at sikre stegningen tilføjes ofte smør, margarine, olie eller en blanding af dem, et passende stykke tid før emnet lægges på.

Der er blevet brugt stegepander i Mesopotamien.[1] De blev også brugt i Oldtidens Grækenland, hvor de blev kaldt tagēnon (græsk: τάγηνον[2]) og Rom, hvor de blev kaldt patella eller sartago. Ordet panengelsk er afledt af det oldengelske panna.[3]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Nemet-Nejat, Karen Rhea (1998). Daily Life in Ancient Mesopotamia (engelsk). Greenwood Publishing Group. s. 126. ISBN 9780313294976. Copper frying pans were used in ancient Mesopotamia.
  2. ^ τάγηνον, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  3. ^ "Pan - Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary".
RedskaberSpire
Denne artikel om redskaber og værktøj er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.