Steinkjer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Steinkjer
Våben Kort
{{{kommunevåben}}}s kommunevåben Steinkjers beliggenhed
Fakta om Steinkjer
Kommunenummer: 1702
Fylke: Nord-Trøndelag
Kommunesæde: Steinkjer
Areal: 1.563 km²
Indbyggere: 21.781 (1. januar 2016)
Politik
Borgmester: Bjørn Arild Gram (fra 2007)Rediger på Wikidata
Sprog: Neutral
Websted: www.Steinkjer.kommune.no/
Befolkningsudvikling 1951-2010Kilde: SSB
Befolkningsutvikling kommune 1702.svg
Commons-logo.svg Steinkjer på Commons

Koordinater: 64°01′22″N 011°29′20″Ø / 64.02278°N 11.48889°Ø / 64.02278; 11.48889

Steinkjer station

Steinkjer (samisk: Stientjie) er en kommune og en by i Nord-Trøndelag fylke i Norge. Den grænser i nord til Namdalseid og Overhalla, i nordøst og øst til Snåsa, i syd til Verdal, og i vest til Inderøy og Verran.

Steinkjer er fylkets største by og administrationssenter. Den ligger inderst i Trondheimsfjorden og er derfor tilgængelig med båd, hvilket har gjort handel til og fra byen enkel. I dag går Europavej 6 igennem byen. Jernbanestrækningen som indtil 2004 blev kaldt Trønderbanen, havde sin endestation her.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Steinkjer set fra Nordsihaugen.
Steinkjer fra Nordsihaugen. Billederne er taget i perioden 1880-1890 af Axel Lindahl. Fra Nationalbibliotekets billedsamling.

Navnet Steinkjer kommer af det norrøne «steinker», som betyder dæmning eller opbygning af sten som også var brugt om opstemning for fangst af fisk, f.eks. laks. Ogna, Byaelva og Figga, som har udløb her, har altid været gode lakseelve.

Bølareinen er en naturalistisk helleristning af et rensdyr i fuld størrelse. Den ligger ca. 30 km øst for Steinkjer centrum langs Rv. 763 ned mod Snåsavatnet og er et bevis på at der boede folk her ca. 6.000 f. Kr.

Steinkjer med småbyerne Mære og Egge har været et historisk magtcentrum i norrøn tid og tidlig middelalder. Flere betydningsfulde arkæologiske fund er gjort i området. Bardalfeltet i Sør-Beitstad er en af Nord-Trøndelags største samlinger af helleristninger. Skeifeltet syd for Steinkjer er Nord-Trøndelags største gravfelt med hele 113 gravhøje. Der findes der også kogegruber, bautastene og et ringformet husanlæg med otte hustomter.

Snorre Sturlason fortæller i Heimskringla at ladejarlerne Svend Jarl og Erik Jarl havde deres hovedsæde i Steinkjer og fejrede jul der før de forlod landet i 1016.

Høvdingesædet Egge på moreneryggen nord for Steinkjer er nævnt flere gange i sagaerne. Trond Haka, Olve på Egge og Kalv Arnesson boede der. Kalv deltog i bondehæren som dræbte Olav den hellige i slaget ved Stiklestad i 1030. Ved Egge er der gjort rige gravfund fra en periode som strækker sig fra omkring år 200 til 1100.

Steinkjersannan var ekserserplads og militærlejr i omkring 300 år fra 1600-tallet til 2002.

Stedet fik ladestedsrettigheder 7. maj 1857 og blev by. Betegnelsen «Bygdernes by» genspejler de rige og aktive bygder omkring som gjorde det muligt at udvikle stedet da kystskibsfarten tog til i slutningen af 1800-tallet. Det opstod en betydelig handelsvirksomhed baseret på trælast og jordbrugsprodukter.

Steinkjer blev selvstændig kommune 23. januar 1858 da kommunen blev skilt ud fra Stod kommune. Steinkjer havde ved oprettelsen 1.150 indbyggere.

Byen brændte 15. august 1900, og store dele af bebyggelsen af træ forsvandt. Byen blev i løbet af få år genopbygget som en smuk by i jugendstil.

1. januar 1902 blev en ubeboet del af Ogndal overført til Steinkjer. I 1941 og i 1948 blev dele af Ogndal med henholdsvis 57 og 78 indbyggere overført til Steinkjer. I 1948 blev desuden en del af Egge med 70 indbyggere overført til Steinkjer.

Bykernen blev bombet 21. og 22. april 1940, og tre fjerdedele af bebyggelsen blev totalskadet.

Efter krigen blev byen genrejst og fremstår i dag som en by præget av funktionalisme i efterkrigsstil.

1. januar 1964 blev Steinkjer, som da havde 4.325 indbyggere, slået sammen med Beitstad, Sparbu, Ogndal, Egge, Stod og Kvam kommuner til den nye Steinkjer kommune med tilsammen 19.582 indbyggere.

Steinkjer kirke blev indviet i 1965 som afslutning på genrejsningen af centrum. Det er et særpræget kirkebyggeri tegnet af Olav Platau og udsmykket med bronzekrusifiks af Sivert Donali og glasmalerier og vægdekorationer af Jakob Weidemann.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Klima[redigér | redigér wikikode]

Steinkjer har til trods for sin nordlige beliggenhed et stabilt klima som tillader landbrug. Steinkjer har oplevet temperaturer over 32 varmegrader om sommeren til 25 kuldegrader om vinteren.

Steinkjer rådhus

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Videregående[redigér | redigér wikikode]

Steinkjer har fem videregående skoler; Steinkjer, Mære, Egge, Sparbu og Kvam.

Steinkjer videregående skole byder på seks forskellige studieretninger: Allmenne, økonomiske, administrative og skomager fag, formgivingsfag, helse- og socialfag, hotel- og næringsmiddelfag, idrætsfag samt salg og service. Dertil har de en nystartet naturvidenskablig linje, og skolen har modtaget den nationale realfagspris for 2004. Deres slagord er «mangfoldighed og mening».

Egge videregående skole er også Steinkjer Tekniske Fagskole. Skolen byder på seks forskellige studieretninger: byggefag, mekaniske fag, elektronikfag, tekniske byggefag, medier og kommunikation samt træarbejdsfag og allmenfaglig overbygning.

Mære landbruksskole ligger ved Mære kirke i Mære. Skolen tilbyder Naturbrug og er sammen med Olav Duun videregående skole i Namsos den første skole i landet som tilbyder linjen "Entreprenørskab og virksomhedsudvikling" for elever med gode virksomhedsideer eller med drømmer om at skabe eller udvikle en virksomhed.

Højskole[redigér | redigér wikikode]

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Nogle af de årlige kulturelle begivenheder og arrangementer i Steinkjer er Steinkjerfestivalen, Steinkjermartnan, Vikingfestivalen, Hilmarfestivalen og Risrock.

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

  • Mære kirke er en middelalderstenkirke bygget mellem 1150 og 1200 i Mære.
  • Egge museum.
  • Steinkjer kirke, med Weidemann vinduer.
  • Bølarein, Stod.
  • Byafjellet (Senderen, Svarttjønna osv.)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: