Stewart Stardust

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Stewart Felfoss Stenstrøm Stardust jr., ofte omtalt som Onkel Stewart, er en fiktiv karakter skabt af Anders Matthesen og især kendt fra julekalenderen Jul på Vesterbro, men han optræder også som Terkels onkel i radioføljetonen Terkel i knibe fra 2001, som blev omskrevet og udgivet som animationsfilmen Terkel i knibe i 2004. Stewart præsenteres første gang i 1999 i forestillingen Fra ende til Anden,[1] og var også med på albummet Hva' snakker du om? – Den ka' byttes Vol. 1 fra 2000 på sangene "Matros i skumsprøjt med stormvejr og stiv kuling i ramsaltet rum sø", "Til Min Søn Danny" og "Jul på Vesterbro".

I oktober 2018 udkom albummet Blodhævn, hvor Stardust synger pladens ti sange.[2]

Han er også med i animationsfilm Ternet Ninja fra 2018, der er baseret på Matthesens børnebog af samme navn fra 2016.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Stewart Stardust er iført jeans, denimskjorte samt en lædervest. Han bærer orte træsko og på hovedet har han en matroskasket. Han har store pjuskede bakkenbarter og flere guldtænder.

Jul på Vesterbro[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Jul på Vesterbro

Stewart Stardust er en dybt alkoholiseret bolværksmatros med en udpræget sans for hjemmestrikkede ordsprog og læresætninger. Sønnen Danny er junkie og ernærer sig ved små-rapserier og anden form for plattenslageri. Stewart er gift med Vivian, som man kun stifter bekendtskab med via lyden af hendes afvisende råb fra soveværelset; "GÅ VÆK!".

Det afsløres at Stewart er traumatiseret af regelmæssige, overdrevent-voldsomme korporlige afstraffelser i sin temmelig tidlige barndom (5-årig). Der vises lejlighedsvis små flashbacks med sort/hvide filmklip fra Stewarts barndom, hvor faderen straffer Stewart korporligt med et udtalt sadistisk motiv. Efter kilderne at dømme, ser det ud til at ligge et sted omkring 1930'erne. Han mistede sin fader nogenlunde samtidig og nævner en moster som han stod i seksuelt forhold til og muligvis ligskændede. Blandt hans talrige sædelighedsforbrydelser er den med handikapbussen, gidslerne, Stewarts penis, barnedåben, afføringsprøven og cykelpumpen den mest omfattende og bringer mindelser om "dengang med nudlerne" i Steen og Stoffer. Stewart har derudover stået i seksuelt forhold til mere end to mindreårige, heriblandt sin fjortenårige niece.

Desuden medvirker, blandt andre, Arne Nougatgren som er Dannys socialforvalter, Dannys kæreste Randi og Greta, der ikke mindst vil ændre navnet på Stewarts pølsevogn til "Gretas cuisine", som betyder Gretas køkkenfransk.

Anden på Coke?[redigér | redigér wikikode]

I showet Anden Paa Coke? fra 2006 var et teater standup show, hvor Matthesen på scenen spillede sig selv, der kæmpede med skriveblokering op til et show. Igennem det meste af stykke stod en mystisk lille kuffert som fristede ham som "den nemme vej" flere gange. Til sidst gik strømmen, netop som han var færdig med sætlisten, og han bukker under for fristelsen og åbner kufferten, der viser sig at indeholde Stardusts sømandskasket. Efter han ifører sig den og kommer med vanlige Stardust-vittigheder udkæmper han en kamp med Stewart, som ender med, at han spidder kasketten med et samurai-sværd, hvorved han "dræber" Stewart.[3] Dette affødte en teori blandt fans om, at Matthesen skulle have lagt karakteren på hylden. Det blev yderligere understøttet af at Stewart bliver nævnt i nummeret "FAQ" fra Matthesens album Soevnloes (2006) i linjen "Stewart kommer aldrig tilbage – kun hvis han gør".[4] Derudover døde Stewart, sammen med Danny, Arne og andre af universets karakterer, i slutningen af julekalenderen Jul på Vesterbro, som følge af en atomeksplosion fra en bombe som var installeret i hans pølsevogn nede i husets kælder.

Terkel – The Motherfårking Musical[redigér | redigér wikikode]

I Terkel – The Motherfårking Musical fra 2018 spilles Stewart Stardust af Thomas Bo Larsen.[5][6]

Ternet Ninja[redigér | redigér wikikode]

Dog vendte Stewart tilbage i Matthesens børnebog, Ternet Ninja, efter 11 års pause i 2018.[7] I december 2018 havde filmatiseringen af børnebogen premiere. Stardust var en af de roller, som blev indtalt af Matthesen selv. Han sang sangen "Verdens Bedste".

I forbindelse med premieren på Ternet Ninja blev der produceret en række merchendise til filmen, heriblandt tøjdyr udformet som Stardust.[8]

Andet[redigér | redigér wikikode]

I slutningen af 2019 lancerede Danske Spil et skrabelod kaldet "Stewart Stardust".[1] Produktet blev dog trukket tilbage i begyndelsen af 2020.[9]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]