Stig Skovlind

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at indholdet ser ud til at være skrevet af en person, der må formodes ikke at kunne holde et neutralt synspunkt i sin vurdering af artiklens indhold og/eller relevans. Læs mere om hvilke typer af artikler, du normalt skal afholde dig fra at skrive hér: Typer af selvbiografier.
Stig-ka-29-10-12.jpg

Stig Skovlind er en dansk sangskriver, sanger og keyboardspiller (født i 1963 på Nørrebro i København). Stig har udsendt tre soloalbums. Seneste udspil er den populære single 'Jeg skal hilse fra Havana' fra 2020. Stig har medvirket i DR's børnetimen 'Dig og mig og Vito' og været statist i TV-serien Ørnen. Stig har siden 1986 spillet keyboards i festorkestret Beverly Hills Orchestra

Fra stenbro til Helsingør[redigér | redigér wikikode]

Stig blev født på Nørrebro i København, hvor han voksede op, til han i 7-års alderen flyttede til Helsingør, hvor han har boet lige siden. Stig voksede op i en familie, der var til fester og musik. Musikken antog aldrig professionel karakter, men livsglæden og spilleglæden smittede. Der stod et gammelt forstemt klaver i stuen, og der sad Stig så fra tid til anden og klemtede små, hjemmestrikkede melodier med én finger.

I starten af 70'erne, efter at familien var rykket til Helsingør, gik Stig en overgang til klassisk klaver - men det var den kreative side, der forblev den dominerende, og han stoppede med at modtage undervisning og fortsatte sin barnlige glæde ved at skabe egne melodier.

De første forsøg[redigér | redigér wikikode]

I 1979 kom Stig med i sit første band. Nogle gutter havde hørt ham spille nogle af sine musikstumper og kunne se en idé i at have en kreativ fyr med i deres orkester, som hed Snooze. De øvede i en lade på landet og opnåede at spille et par koncerter med skælvende knæ og sved på panden. Stilen var det, man dengang kaldte symfonisk rock.

Stig brændte efter at skrive tekster, men nåede slet ikke op på niveau med sine melodier. Sangene forblev derfor altid halvfærdige. Hans kreative åre flød og udviklede sig. Familiens tid i Helsingør blev en omtumlet affære, og Stig blev mere end nogensinde klar over, at musikken vejede tungt i hans liv. Han måtte have den kanal ud til verden! Han havde mange følelser og tanker og blev ved med at prøve at begribeliggøre sine indre sorger, kvaler og glæder gennem sangskrivningen. Stig bevægede sig i en anden retning end sine jævnaldrende venner, og i 2.g blev han træt af at kede sig og droppede ud til en uvis fremtid. Hans eneste middel til fremdrift i verden var klaveret og sangskrivningen.

Først rock, så pop[redigér | redigér wikikode]

I starten af 80'erne var Stig med i et par rockorkestre, og i 1984 oplevede han succes med funkbandet Tonight. Succes'en interesserede ham dog ikke, og han forlod bandet for at sejle over Atlanterhavet og vandre alene på en slags pilgrimsrejse i Sydamerika. Stig rejste rundt i et halvt år og vende hjem med en fast overbevisning om, at sangskrivningen måtte kunne føre til noget. Det kunne den, og snart indspillede han sange med Hans H. Egestorp, og de skabte partybandet Beverly Hills Orchestra. Dette band var tænkt som et fritidsorkester, mens karrieren blev skabt ved siden af. Orkestret blev meget populært og blev Stigs hovedlevevej fra 1986 og frem til 2007.

Stig fik sit første album udsendt i 1992 under navnet Busborg. Det var engelsksproget pop i stil med Sko/Torp og blev udsendt i samarbejde med Peter Busborg.

Coffee & Love[redigér | redigér wikikode]

I starten af 90'erne fik Stig endelig hul på sangskriverkarrieren med udgivelsen af albummet "Coffee & Love". Albummet blev positivt modtaget, og han arbejdede i et par år på at udvikle sit navn, men måtte sande, at der trods følelsen af kunstnerisk succes var lang vej igen til at være etableret musiker og sangskriver. Karrieren gik på vågeblus og vågnede først igen med udgivelsen af hans andet soloalbum "Breaking News from the Coffee Shop" i 2004.

Kaffe og kærlighed stod lysende klart som Stigs hovedmotiv i sangskrivningen. Kaffe er symbolet på det stille og uprætentiøse liv med børn, venner, dage med højt til himlen og kort til hjertet, liv i køkkenet og "ild i kaminen" med tanken om hjemmet som omdrejningspunkt i en verden, hvor alle kæmper med deres prioriteringer mellem arbejds- og familieliv. Da Stig fik børn, gik han hjemme alle årene, mens de var små, og havde et væsentligt andet syn på indkomst, og på hvordan han brugte sin tid, end de fleste i den omgivende verden. Han levede på en minimal indkomst og satsede på trivsel for sine tre børn og sin familie som det højeste mål i tilværelsen.

Danske sange fra hele verden[redigér | redigér wikikode]

I 2009 siger Stig farvel til sin kæreste og samlever gennem 29 år. Siden hen involverer han sig i et nyt kærlighedsforhold. Melodierne rasler ud af ærmet, og nu forstår han, at sangene må have ægte karakter og ikke bare lyde godt. Han beslutter sig for at skrive tekster på dansk og gå i dybden med sig selv og finde ind i sit eget autentiske univers. Han begynder at modtage stemmetræning og både tekster og stemme flytter sig i den rigtige retning.

I 2012 er Stig parat til at indspille sit første album på dansk. Og i efteråret 2013 er det klar til at blive hørt. Sangene er billeder, scener eller små "film" og stemninger plukket fra hans liv. Albummet hedder "Nærmeste Solopgang" og udgives den 1. oktober 2013 på pladeselskabet Giant Sheep Music og dufter af reggae, afro, salsa og jazz samtidig med at musikken er let, pæredansk og fuld af livsglæde og poesi. Han kalder det selv for "danske sange fra hele verden".

Den første single og video fra albummet hedder "Lommerne fulde".

Kaffe & Kærlighed[redigér | redigér wikikode]

I 2016 udsendes ep'en Kaffe & Kærlighed. Ep'en indeholder nyindspilninger af nogle sangene fra Stig's engelsksprogede udgivelser. Det er en unik samling sange der blander dansk poesi med lyden af sydafrikansk gademusik og lyden af en varm eftermiddag i Havana.

Singlerne[redigér | redigér wikikode]

I 2018 udsendes albummet Singlerne. Stig og hans band Kaffeorkestret - spiller flere og flere koncerter og en udsolgt releasekoncert d. 1.11.2018 indikerer at Stig er ved at bane vej til større opmærksomhed på den overbefolkede danske musikscene. Med sin særlige blanding af sproglige evner og evnen til at skabe iørefaldende melodier rammer sangene nu et større publikum.

Jeg skal hilse fra Havana (2020)[redigér | redigér wikikode]

Stig udsender singlen 'Jeg skal hilse fra Havana' på eget label - CoffeeShop Records DK d. 18. august 2020. Sangen bliver modtaget med stor glæde og et større publikum viser sig i hele norden, ikke mindst takket være musikvideoen af samme navn. Musikvideoen blev filmet i Cuba i februar 2020. Stig Skovlind & Kaffeorkestret spiller nu på kulturhuse og spillesteder i hele Danmark. Der udsendes også en koncertvideo 'Jeg skal hilse fra Havana - LIVE'

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

År Album Pladeselskab
2020 Jeg skal hilse fra Havana (single) Coffeeshop Records DK
2018 Singlerne Giant Sheep Music
2016 Kaffe & Kærlighed Giant Sheep Music
2013 Nærmeste Solopgang Giant Sheep Music
2004 Breaking News from the Coffee Shop Coffee Shop Records
1996 Coffee & Love Easy Records

Officiel website: www.skovlind.dk

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.