Okseøerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Store Okseø)
Spring til navigation Spring til søgning
Udsigt til Okseøerne
Okseøerne i Flensborg Fjord

Okseøerne (tysk: Ochseninseln) er to småøer på den danske side i Flensborg Fjord. Øerne ligger ud for Sønderhav. Øerne bliver for første gang nævnt i Kong Valdemars Jordebog i år 1231. Øerne blevet dengang brugt som græsgange for kvæg. Efter sagnet opstår øerne ud af ler, som falder ned fra en jættes sko. Indtil den store stormflod i november 1872 levede beboerne af landbrug, fiskeri og skibsbyggeri.

Store Okseø er 8 ha stor og har en færgeforbindelse til fastlandet. På øen findes en campingplads og en restaurant. Store Okseø ejedes af Bov Kommune, Miljøministeriet og Sønderjyllands Amt frem til 2007, hvor øen blev overtaget af Miljøministeriet.

Lille Okseø er 4 ha stor og ejes af Københavns Lærerforenings Kolonier. Dronning Margrete 1. døde af pest på et skib i Flensborg Havn, hvorefter hun ifølge sagnet en kort periode var begravet på Lille Okseø. [1][2][3]

Derefter blev hun bragt til Sjælland og genbegravet i Sorø Klosterkirke, for endelig i 1413 som den første kongelige af blive begravet i Roskilde Domkirke.


Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

AabenraaStub
Denne artikel om geografi i Aabenraa Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 54°51′25″N 9°30′20″Ø / 54.85694°N 9.50556°Ø / 54.85694; 9.50556