Slaget om Wismar

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Stormen på Wismar)
Spring til navigation Spring til søgning

Slaget om Wismar, eller stormen på Wismar fandt sted i 1675 først i Skånske krig. En dansk hær under ledelse af Christian 5. gennemførte et præventivt angreb på svenske besiddelser i Slesvig og Mecklenburg for fjerne risikoen for et svensk angreb herfra. Som et led heri gennemførtes angreb på den svenske fæstning i Wismar.

Slaget om Wismar
Del af Den Skånske Krig
Dato 21. oktober - 13. december, 1675
Sted Wismar og Ribnitz, Tyskland
Resultat Danmark Dansk sejr
Parter
Danmark Danmark Sverige Sverige
Ledere
Christian V

Carl von Arenstorff

Carl Gustaf Wrangel

Otto Wilhelm von Königsmarck

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Den danske konge sukkede efter en mulighed for at revanchere nederlagene fra 1643-45 og 1657-58, og med Skånske Krig 1675-79 gjordes forsøget. Men før man kunne krydse Øresund og generobre Skåne, Halland og Blekinge var det nødvendigt, at sikre ryggen. Svenske besiddelser i Nordtyskland, som fæstningsbyerne Stralsund og Wismar m.fl., var som en dolk i ryggen på Danmark, og først når disse var nedkæmpet kunne en invasion af Skåne foretages.[1]

Belejringen[redigér | redigér wikikode]

De danske styrker ankom den 21. oktober og påbegyndte en belejring. Wismar, som på den tid var Nordeuropas stærkeste fæstningsværk[1], var omgivet af lave og fugtige områder, og de dækningsgrave man gravede for at komme frem til fæstningen blev oversvømmet. Dette førte til mange syge på den danske side.

Stormen[redigér | redigér wikikode]

Den 13. december gennemførtes stormen. Først i tredje forsøg lykkes det at trænge ind i byens kastel. Efter yderligere fem timers kamp overgav svenskerne sig. Et svensk undsætningsforsøg med 3000 mand, under grev Otto Wilhelm von Königsmarck, fra Stralsund blev samme dag afværget i kampen ved Ribnitz, da en dansk styrke på 3000 ryttere under Carl Arenstorff, i forening med 1300 mand under prinsen af Hessen-Homburg, spærrede vejen fra byen.[1] i denne kamp blev mere end 300 svenskere taget til fange.[2] Da kampagnen for at tage de svenske besiddelser i Nordtyskland under kontrol var veloverstået indledtes invasionen af Skåne.

Noter[redigér | redigér wikikode]