Storstrøms Trafikselskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Storstrøms Trafikselskab
Logo for det daværende Storstrøms Trafikselskab
Virksomhedsinformation
Selskabsform Interessentskab Rediger på Wikidata
Grundlagt 22. Juni 1979
Opløst 31. december 2006 Rediger på Wikidata
Lukket 1. januar 2007
Hovedsæde

Torvet 7

4800 Nykøbing F
Produkter Offentlig transport
Organisation
Ejer Storstrøms Amt
Eksterne henvisninger
CVR-nummer 74857256 Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/74857256 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Storstrøms Trafikselskab (forkortet STS) var et af de daværende trafikselskaber i Danmark indtil Strukturreformen i 2007. Trafikselskabet var det trafikselskab der betjente det daværende Storstrøms Amt. Ved kommunalsammenlægningen og oprettelsen af regionerne, blev STS lagt ind under Movia, som blev oprettet som et fælles trafikselskab for hele Sjælland.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Storstrøms Trafikselskab blev oprettet tilbage i 1981, som koordinator for den offentlige transport, i Storstrøms Amt, der hidtil har været betjent af private vognmænd[1][2]. I De første år af trafikselskabets eksistens, have vognmændene deres egne farver på busserne, men med tiden indførte STS krav for bemaling på vognmændenes busser. Kravet blev at bybusserne, skulle males i et design der er var halv blå og halv gult, malet lidt ligesom en halv trekant, der går nede fra og op, for den blå farve. og omvendt for den gule farve[3][4]. Rutebilerne, var malet i samme design, bare med en anden farve. Farverne på rutebilerne, var i samme blå nuance som på bybusserne. Men i stedet for gul, som på bybusserne, så var rutebilerne malet i en mellemting af en grøn og blå farve[5][6].

Bogen om STS[redigér | rediger kildetekst]

I Anledning af at STS, fyldte 25år, blev der skrevet en bog. Bogen handlede ganske enkelt om, hvordan trafikselskabet blev til, også frem til trafikselskabets 25 års jubilæum i 2004[7].

Uheldig udbuds sag for STS[redigér | rediger kildetekst]

STS blev ikke kun hædret. STS, fik også en møg sag på nakken i 2005. Sagen handlede om et udbud, hvor STS under udbudsprocessen ændrede udbudsbetingelserne, og dette faldt ikke i god jord ved udbudsklagenævnet[8].

IC Busser[redigér | rediger kildetekst]

I Samarbejde med DSB og Vestsjællands Trafikselskab, havde STS i en periode, et koncept der hed IC busser. IC Busserne blev lanceret i forbindelse med DSBs K91 køreplan, hvor også IC3 togene blev sat ind i landstrafikken. IC Busserne, blev sat ind med udgangspunkt ved en InterCity station, og kørte så til en mindre by på Sjælland[9].

Rute Linjeføring Bemærkning
800 Nykøbing Falster - Nakskov - Spodsbjerg-Tårs - Odense Linjen fortsatte driften efter ophør af de resterende IC busser
808 Slagelse - Næstved - Præstø - Stege
841 Store Heddinge - Faxe - Rønnede - Haslev - Ringsted

Billetter og takstzoner[redigér | rediger kildetekst]

STS, havde følgende billetter til rådighed[10][11].

  • Enkelt billetter
  • Værdikort
  • Bommerang kort
  • Blindekort
  • Skolekort

Alle kort gav fri omstigning på alle linjer inden for de zoner man havde til rådighed. Havde man derimod ikke billet lå Kontrolafgiften på 600kr i 2006.

Zonerne i STS[redigér | rediger kildetekst]

Zonerne i STS, var delt op efter kommunerne, sådan at de lå efter kommunernes størrelse. F.eks var Nakskov zone 10. og Næstved zone 60, også med Ringzoner ud til kommunegrænsen. De mindre kommuner såsom Holeby Kommune, og Fladså Kommune, lå derved under henholdsvis Maribo og Næstveds ringzone system. Zonesystemet. er ligeledes det samme som DOT, bruger i "Takst syd", med med ændringer[12].

Zone systemet i det daværende STS.
Kommunal ringzone Nakskov Maribo Nykøbing F Møn Vordingborg Næstved Fakse
Zone og by 10 Nakskov 20 Maribo 30 Nykøbing F 40 Møn øst 50 Vordingborg 60 Næstved centrum/øst 70 Fakse
11 Ravnsborg 21 Rødby 31 Nørre Alslev 41 Møn vest 52 Præstø 61 Næstved vest 71 Rønnede
12 Rudbjerg 22 Holeby 32 Stubbekøbing 42 Farø 53 Langebæk 62 Suså 72 Stevns
13 Højreby 23 Sakskøbing 33 Sydfalster 63 Holmegaard
24 Nysted 64 Fladså

Produkter[redigér | rediger kildetekst]

STS, kørte med følgende produkter at selskabet ophørte med at eksistere.

  • Bybusser
  • Rutebiler

Bybusserne var bybusser der kørte internt i de større byer i Storstrøms Amt, heraf Næstved, Nykøbing F og Vordingborg. Linjerne havde et cifrede linjenumre

Rutebilerne, var de rutebusser, der kørte mellem byerne og oplandet i det daværende Storstrøms amt på Kryds og tværs, for at binde amtet sammen. Ruterne havde 2 cifrede linjenumre og i 1998/1999 bestod linjenettet af følgende rutebiler[13].

Sammenlægningen til Movia[redigér | rediger kildetekst]

I 2006, var det sidste drift år for STS. Ved årsskiftet, skulle trafikselskabet nemlig slås sammen med det daværende HUR Trafik og Vestsjællands Trafikselskab. Planen var at skabe et fælles trafikselskab for hele Sjælland, og det skete ved årsskiftet til 2007[14].

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]


Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]