Ströms Vattudal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ströms Vattudal
Ströms Vattudal ved Strömsund, set mod nord.
Ströms Vattudal ved Strömsund, set mod nord.
Overblik
Land Sverige
Kommuner Strömsunds kommun,
Område Jämtlands län
Tilløb Renån, Hällingsån, Jougdån
Afløb Faxälven
Maks. længde 90 km
Maks. bredde 7 km
Overfladeareal 183 km²
Maks. dybde 73,6 m
Vandvolumen 2.915
Vandspejlskote 286-294 moh.
Byer Gäddede, Viken, Sandnäset med flera
Oversigtskort
Kvarnsbergsvattnet beliggenhed i Jämtlands län ligger i Jämtlands län
Kvarnsbergsvattnet beliggenhed i Jämtlands län
Kvarnsbergsvattnet beliggenhed i Jämtlands län
Ströms Vattudal med Strömsundsbron til højre, set fra kirketårnet i Strömsund.
Russfjärden set fra kirketårnet i Strömsund.

Ströms Vattudal (Vattudalen, tidligere også: Vassdalen) er et omfattende vandløbssystem i den nordlige del af landskapet Jämtland i Sverige.

Vattudalen strækker sig fra Kvarnbergsvattnet i nord, nær Gäddede ved grænsen til Norge, til Russfjärden ved Strömsund i syd, hvor den løber ud i Faxälven, nær Ulriksfors. Søen er den 12. største i Sverige med et areal på 183 km².

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Fra dæmningen ved Bågede, som er den øverste grænse mellem Vattudalens øvre del, en gennmbrudsdal i bjergområdet, med med et vandspejl 294 moh., og søerne i Jämtlands silurområde ned til Russfjärden danner de en naturlig kanal, 90 km lang, hvor den egentlige Vattudalen udgør 65 km.

Den egentlige Vattudalen ligger 286 moh. og har en middelbredde mellem de flade bredder på 3 km; størst i syd, nord for Öhn, hvor de den er 7 km. Flere steder f.eks ved Bonäset, er der 10-13 m høje strandterrasser af lagret sand og sandet ler; søen har formentlig ved slutningen af Weichsel-istiden været opdæmmet af is. Ved søens nordende i Dragans munding er den 36 meter dyb, længere mod syd (ved Gärdnäs) 55-60 m, mellem Näxåsen og Hillsand helt op til 63 m. Den største dybde på 73 meter findes i det nordlige bækken lige norde for Vedjeön. Det sydlige bæken har den største dybde på 65 m ud for Bonäset. Vest for Öhn, i søens sydligste del, er dybdeb 15 m og mod øst 22-23 m, og ud for Strömsund 16 m. Den nedre ende af søen, Russfjärden, er kun nogle få meter dyb.

I Ströms Vattudal er der en række søer, fra Gäddede i nord mod syd: Kvarnbergsvattnet, Hetögeln, Fågelsjön, Sjulsvattnet, Torsfjärden, Svaningssjön, Ögelströmmen, Dragan og Russfjärden.

Historia[redigér | rediger kildetekst]

Karl X Gustav planlagde efter freden i Roskilde i 1658, at gøre hele ruten sejlbar med sluser, for ta lette forbindelsen til Trondhjems len som de fik i Roskilde.

Den livlige dampskibstrafik Vattudalen begyndte i 1870 med den første dampbåd "Ströms Vattudal". Den fortsatte, hvad angår persontrafik, frem til 1936 med dampbåden "Virgo", da den udkonkurreredes af den da hurtigt voksende biltrafik. Der var regulær persontrafik på linjen Strömsund-Bågede-Gäddede, hvor der var omlastning i Bågede, hvorefter den fortsatte op til Gäddede.

De mange flådningsbåde var i trafik frem til og med sommeren 1982, da al tømmerflådning i Vattudalen ophørte.

Andet[redigér | rediger kildetekst]

Inlandsbanan passerer søen tæt ved dens sydende, med station ved Ulriksfors.

Vandet i dalen afbilledes i Strömsunds kommunevåben

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Svensk geografiSpire
Denne artikel om Sveriges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi