Sud Aviation Caravelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sud Aviation Caravelle 12 fra Sterling Airways, Paris-Le Bourget 1976.
Sud Aviation Caravelle III.
Sud Aviation SE-210 Caravelle.

Caravelle er en flytype med kort til mellemlang rækkevidde. Flytypen blev produceret af den franske fabrik Sud Aviation og blev sat i produktion fra 1958.

Der blev foretaget adskillige testflyvninger, fordi Caravellen var ét af de første jet-passagerfly, og i dag betragtes flyet som en virkelig succes. Et særkende for flytypen er de nærmest trekantede vinduer i passagerkabinen.

Flytypen blev benyttet af bl.a. SAS, Sterling, Finnair, Air France, Austrian Airlines, Swissair, TAP Air Portugal, Alitalia, Iberia, Luxair, Transavia, Alia, Middle East Airlines, Syrian Arab Airlines, Tunisair, Thai Airways International og United Airlines.

Totalt blev der produceret 282 fly frem til 1972, og i 2002 var der kun 8 fly i drift, mens enkelte fly kan beses på museer rundt omkring i verden.

Norsk Teknisk Museum i Oslo kan man finde SAS-flyet Finn Viking, et andet tilsvarende fly, Ulf Viking kan beundres på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør og et ombygget tidligere SAS-fly Dag Viking, solgt til det svenske forsvar i 1971 og omdøbt TP 83, kan ses på Flygvapenmuseum i Linköping.

I populærkultur[redigér | rediger kildetekst]

I slutningen af filmen Olsen-banden går amok fra 1973 ses banden gå om bord i et rød/hvid farvet Super 12 Caravelle med destination Mallorca. Flyene fra daværende Sterling Airways er desuden med i mange scener i de forskellige Olsen-banden film. I Pigen og millionæren (1965) ses en Air France-Caravelle.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]