Sula (Norge)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sula (Norge)
Våben Kort
Sulas kommunevåben Sula (Norge)s beliggenhed
Fakta om Sula (Norge)
Kommunenummer: 1531
Fylke: Møre og Romsdal
Kommunesæde: Langevåg
Areal: 58 km²
Indbyggere: 9.636 (1. januar 2023)
Politik
Borgmester: Jim Arve Røssevoll (fra 2015) Rediger på Wikidata
Sprog: Nynorsk
Websted: www.Sula.kommune.no
Sula (Norge) på Commons
For alternative betydninger, se Sula. (Se også artikler, som begynder med Sula)

Sula er en økommune i Sunnmøre i Møre og Romsdal fylke i Norge. Sula kommune er omgivet af Ålesund, Giske, Hareid og Ørsta.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Med sine 58 km² er Sula en af de mindte kommuner i Møre og Romsdal, samtidig er den en af de mest tætbefolkede, 119 indbyggere per km². Nord for øen ligger Borgundfjorden og i syd Storfjorden. Øens højeste punkt er VardaneSulafjellet (776 moh). Omtrent halvdelen af kommunens indbyggere bor i kommunecenteret Langevåg som ligger ca 30 km fra Ålesund centrum. Men også bygderne Mauseidvåg, Solavågen og Fiskerstrand er godt beboet.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Sula var frem til 1977 en del af Borgund kommune. De første bestræbelser for at blive en selvstændig kommune blev allerede fremført i 1919 i Sunnmørsposten. På den tid havde Sula omtrent halvdelen af indbyggerne i Borgund herad som det hed den gang. Fremstødet førte ikke til noget resultat, men da Borgund og Ålesund blev slået sammen i 1968, blussede kampen op igen. Indbyggerne og politikerene på Sula frygtede at øen nu ville blive en udkant i den nu store kommune Ålesund. Fra sammenlægningen med Ålesund og frem til 1977 foregik der en hæftig debat. Udskilningen var oppe til behandling flere gange, og i 1976 vedtog Stortinget at Sula skulle skilles fra Ålesund.

Infrastruktur og erhvervsliv[redigér | rediger kildetekst]

Sula er et vigtigt trafikknudepunkt da Europavej 39 (kysthovedvejen) går gennem kommunen. En bro og to færgeforbindelser knytter økommunen til de omliggende kommuner.

Kommunen var tidligere en vigtig fiskeri- og landbrugskommune. I dag er flere erhvervsgrene godt repræsentert, blandt andet møbel, tekstil, skibsbygning, transport og fiskeforædlingsindustri.

Kultur[redigér | rediger kildetekst]

Kommunen er basen for Ytre Suløens Jass-ensemble og Brazz Brothers.[1][2]

Personer fra Sula (sulalendinger)[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 62°26′27″N 6°11′29″Ø / 62.44083°N 6.19139°Ø / 62.44083; 6.19139