Sundhedsbidrag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Sundhedsbidraget er en skat, som en overgang finansierede hovedparten af de regionale og kommunale sundhedsudgifter, men som nu kun udgør 1 % og helt afskaffes fra 2019. Bidraget var en delvis afløser for amtsskatten, som fra og med 2007 ikke længere blev opkrævet grundet amternes nedlæggelse i forbindelse med kommunalreformen af 2007. Indkomstskatterne i alle kommuner blev hævet med 3 procentpoint fra 1. januar 2007; dette var en andel af indkomstskatterne, som før 1. januar 2007 havde været en del af amtskommunernes indkomstskat. Denne andel skulle anvendes til kommunernes nye sundhedsudgifter, bl.a. til optræning af patienter, der lige var blevet udskrevet efter at have været indlagt på et hospital.

Sundhedsbidraget var 8 % i perioden 2007-2011 og faldt fra og med 2012 med 1 procentpoint om året. Bidraget er 1 % i 2018 og vil helt udgå i 2019.[1] Som følge af 2009-skattereformen sænkedes sundhedsbidraget nemlig med 1 procentpoint om året, samtidig med at bundskatten hævedes med 1 procentpoint om året, indtil 2019, hvor sundhedsbidraget som sagt ophører med at eksistere.

Sundhedsbidraget beregnes ligesom kommuneskatten ud fra den skattepligtige indkomst og betales derved af alle, der har en indkomst, som overstiger personfradraget.

Beboerne på Danmarks østligste ø-gruppe Ertholmene (Christiansø og Frederiksø) er som de eneste fritaget for bidraget, da disse ikke tilhører en kommune, men hører under Forsvarsministeriet.[2][3]

Referencer[redigér | redigér wikikode]