Sunnylvsfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sunnylvsfjorden
Hurtigrutebåden «Midtnatsol» på vej ud gennem Sunnylvsfjorden. Den vejløse gård Smoge på bjergsiden ovenfor. Olivinbrudet i Robbervika (midt i billedet) Skrenakken (knolden ovenfor).
Hurtigrutebåden «Midtnatsol» på vej ud gennem Sunnylvsfjorden. Den vejløse gård Smoge på bjergsiden ovenfor. Olivinbrudet i Robbervika (midt i billedet) Skrenakken (knolden ovenfor).
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Stranda og Norddal
Kommuner (Fylker) Møre og Romsdal
Område Sunnmøre
Maks. længde 26 kilometer
Maks. dybde 452 meter
Oversigtskort

Sunnylvsfjorden er en del af Storfjorden i Stranda og Norddal kommune på Sunnmøre i Møre og Romsdal fylke i Norge. Sunnylvsfjorden starter ved Uksneset hvor Storfjorden deler sig i to, og Sunnylvsfjorden går mod syd og Norddalsfjorden går østover til Tafjord. Sunnylvsfjorden går ind til bygden Hellesylt. Et par kilometer nord for Hellesylt deler fjorden sig, og Geirangerfjorden går østover, mens Sunnylvsfjorden fortsætter mod syd.[1]

Fjorden er 26 kilometer lang, og mellom 600 og 2000 meter bred. Den største dybden er 452 meter, vest for Skrenakken i Norddal kommune.

Langs fjorden ligger det mange forladte fjord- og fjeldgårde. Fjorden er i dag mest kendt for Åkerneset, hvor en fjeldsprække i på et tidspunkt forventes at udløse et stort skred.

Fjorden og fjeldet omkring indgår i Geiranger-Herdalen landskapsvernområde og UNESCOs Vestnorsk fjordlandskap.

Hellesylt i bunden af Sunnylvsfjorden
Sunnylvsfjorden, set fra Hellesylt.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Sunnylvsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi