Superhob

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Et kort over superhober og tomrum tættest på Jorden.

Superhob er en stor gruppe af mindre galaksehober eller galaksegrupper, der er blandt de størst kendte strukturer i kosmos. Mælkevejen er en del af en lokal gruppe galaksehob (der indeholder mere end 54 galakser), der igen er en del af Laniakea Superhob.[1] Denne superhob spænder over 500 millioner lysår, mens den lokale gruppe spænder over 10 millioner lysår.[2] Antallet af superhober i det observerbare univers estimeres til omkring 10 millioner.[3]

Galakser er grupperet i hober i stedet for at være fordelt tilfældigt. Hober af galakser er grupperet for at danne superhober. Typisk indeholder superhober dusinvis af individuelle hober gennem et område af rummet på omkring 150 millioner lysår på tværs. Ulig hober, er de fleste superhober ikke bundet sammen af tyngdekraft. Hober er generelt på vej væk fra hinanden på grund af Hubble flow.

Mælkevejen er en lokal gruppe, der er en fattige og irregulær hob af galakser. Fattige hober kan indeholde kun nogle få dusin galakser, i modsætning til rige hober, med hundrede eller tusinder. The lokale gruppe er tæt på den lokale superhob (også kendt som Virgo Superhob), der har en diameter på 100 millioner lysår. Den lokale superhob inderholder samlet set omkring 1015 gange Solens masse.

Den største hob i det observerbare univers hedder Den store tiltrækker. Dens tyngdekraft er så stærk at den lokale superhob, herunder også Mælkevejen, bevæger sig direkte mod den med en hastighed på flere hundrede kilometer per sekund. Den største superhob uden for det lokale univers er Perseus–Pegasus Filament. Den indeholder Perseus-superhoben og strækker sig over en milliard lysår, hvilket gør den til en af de største kendte strukturer i universet.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Earth's new address: 'Solar System, Milky Way, Laniakea' / Nature
  2. ^ Cain, Fraser (4 May 2009). "Local Group". Universe Today. Hentet 6 December 2015. 
  3. ^ "The Universe within 14 billion Light Years". Atlas of the Universe. Hentet 6 December 2015.