Superkritisk væske

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En superkritisk væske er et stof, der befinder sig under så højt tryk og temperatur, at grænsen mellem væske- og gasfase er ikke-eksisterende. Trykket og temperaturen, ved hvilke et stof begynder at opføre sig superkritisk, kaldes hhv. det kritiske tryk, pc, og den kritiske temperatur, Tc.[1] Tilsammen udgør disse det kritiske punkt. Superkritiske væsker har den unikke egenskab, at de kan diffundere gennem faste stoffer ligesom en gas, men samtidig opløse stoffer ligesom en væske.

Superkritisk kuldioxid er et vigtigt eksempel på en superkritisk væske. For superkritisk kuldioxid er Tc = 31 °C og pc = 72 bar. Dets opløsningsevne og selektivitet kan varieres drastisk ved små ændringer af tryk og temperatur og ved tilsætning af små mængder af et hjælpestof, f.eks. propan. Fra den stofblanding, der skal adskilles, ekstraheres først alle opløselige bestanddele fuldstændig, hvorefter man ved ændring af temperaturen kan få udskilt en af blandingens komponenter.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Atkins, Peter, de Paula, Julio, og Friedman, Ronald. Physical Chemistry – Quanta, Matter, and Change, second edition, p. 326. Oxford University Press, 2014. ISBN 978-0-19-960981-9. (engelsk)
KemiSpire
Denne artikel om kemi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.