Supermagt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hangarskibet USS John C. Stennis fra USA (venstre) sammen med det britiske hangarskib HMS Illustrious (højre).

En supermagt er en stat, som har mulighed for at påvirke verdensbegivenheder og udøve sin magt i stor skala. Det er en stat med stærk økonomi, stor befolkning og militær overmagt. Desuden kræves satellitovervågning og et stort arsenal af masseødelæggelsesvåben. Supermagter har ofte kolonier eller satellitstater.

Ordet supermagt antyder, at en stat er stærkere end en almindelig stormagt; ingen landes samlede våbenarsenal når op på supermagtens forsvarsressourcer. Hvis et land besidder større magt end en supermagt, er det en hypermagt. Ordet blev brugt om Det Britiske Imperium og USA efter Sovjetunionens fald.

Moderne supermagt[redigér | rediger kildetekst]

USA, Rusland og Kina i det 21. århundrede

Nu er der tre supermagter: USA, Rusland og Kina.

USA har verdens største økonomi, magtfulde væbnede styrker, herunder den største flåde og en permanent plads i FN's Sikkerhedsråd og er ledende i NATO.

Rusland er den største stat i verden, har verdens største mineral- og energiressourcer, er anerkendt af det internationale samfund som en efterfølger af Sovjetunionen, har en permanent plads i FN's Sikkerhedsråd, har verdens største militær-industrielle kompleks og produktion af kernevåben. Rusland er verdens førende mht. adgangen til rummet; i 2008 opsendte Rusland 27 løfteraketter, mod USA's 14[1] og opsendte 43 rumfartøjer mod USA's 17[2].

Kina har den største befolkning i verden, verdens største agro-industrielle magt[3]; har 3. pladsen i verdens største nominelle BNP (efter USA og Japan). BNP, under hensyntagen til paritet Kina på 2. plads i verden (ifølge IMF 7.916 milliarder internationale dollars i 2008).

Potentielle supermagter[redigér | rediger kildetekst]

Lande, som muligvis kan vokse til supermagter inden for en nærmere fremtid:

  • Den voksende Europæiske union, som er økonomisk sammenlignelig med Amerikas Forenede Stater, og hvor et medlemsland (Frankrig) har kernevåben. EU er endnu i dag for splittet til at kunne virke som en enhed i militært henseende. Medlemslandenes befolkninger har ikke gennemført de overstatslige ændringer, som kræves for at omforme EU til en supermagt.
  • Indien har en befolkning på over en milliard og et lille arsenal af kernevåben.
  • Brasilien har en stor befolkning og mulighed for at udvikle kernevåben.
  • Japan har på grund af begrænsninger i sin forfatning ikke mulighed for at bruge sit militær uden for landets grænser.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Politik. Rusland er igen førende i antallet af opsendte rumraketter
  2. ^ Rusland opsendte i 2008 næsten halvdelen af rumfartøjerne (Webside ikke længere tilgængelig)
  3. ^ "Великая Стена – Китай: Общая и справочная информация: Экономические данные". Arkiveret fra originalen 14. februar 2009. Hentet 16. november 2009.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.