Susanne Bier

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Susanne Bier
Susanne Bier 2013.jpg
Susanne Bier i 2013.
Personlig information
Født 15. april 1960 (58 år)
København
Nationalitet Dansker
Bosat København
Ægtefælle Jesper Winge Leisner
Børn 2
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Uddannet filminstruktør på Den Danske Filmskole i 1987
Profession Filminstruktør
Berømt for Den eneste ene, Efter brylluppet, Hævnen
Nomineringer og priser
Udmærkelser Æreshåndværker (2013),
Golden Globe Award for bedste udenlandske film (2010)Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Susanne Bier R. (født 15. april 1960 i København) er en dansk Oscar-belønnet filminstruktør. Hun fik sit gennembrud med filmen Den eneste ene (1999), der blev en stor succes. Hun har endvidere instrueret den Oscar-nominerede Efter brylluppet (2006) og Hævnen, der i 2011 både vandt en Golden Globe og en Oscar for Bedste Udenlandske Film, lige som hun instruerede den internationale tv-serie Natportieren for BBC og AMC, for hvilken hun modtog en Emmy Award i 2016. Hun er den første kvindelige filminstruktør i verden, der både har modtaget en Oscar-statuette, en Golden Globe-statuette, en Primetime Emmy Award og en European Film Award.

Opvækst og baggrund[redigér | redigér wikikode]

Susanne Bier voksede op i en jødisk familie i København. I sin skoletid gik hun på Niels Steensens Gymnasium. Hun studerede kunst på Bezalel Academy of Arts and Design i Jerusalem og arkitektur ved Architectural Association i London. Hun dimitterede fra Den Danske Filmskole i København i 1987.

Væsentlige film[redigér | redigér wikikode]

Efter gennembruddet med Den eneste ene lavede hun i 2002 dogmefilmen Elsker dig for evigt, og i 2004 Brødre. Til de to sidste film skrev Bier manuskriptet sammen med Anders Thomas Jensen.

I 2007 var Bier instruktør på Hollywood-filmen Things We Lost in the Fire, der havde stjernerne Halle Berry og Benicio Del Toro i hovedrollerne. Filmen gav Halle Berry 'Desert Palm Achievement Award' i 2008, ligesom hun blev nomineret til Image Award for rollen som Audrey Burke. Hendes søn i filmen, Micah Berry, som hun trods navnet ikke er i familie med, vandt 'Young Artist Award' for sin indsats.

Brødre blev i 2009 lavet i en amerikansk version, hvor hovedrollerne (i stedet for Nikolaj Lie Kaas, Connie Nielsen og Ulrich Thomsen, der var med i den dansk version) blev spillet af Tobey Maguire, Natalie Portman og Jake Gyllenhaal. Bier var med som konsulent på manuskriptet, men sad ikke i instruktørstolen.

Susanne Bier blev i 2007 nomineret til en Oscar for Bedste Udenlandske Film for filmen Efter brylluppet uden at vinde. I januar 2011 vandt hun en Golden Globe i kategorien Bedste Udenlandske Film[1] for filmen Hævnen, der efterfølgende vandt en Oscar for Bedste ikke-engelsksprogede Film samme år. Det var første gang, at en dansk filminstruktør havde opnået to Oscar-nomineringer.[2] Hævnen gav også Bier prisen som "Bedste Instruktør" ved den europæiske filmprisuddeling European Film Awards i december 2011.[3]

Den romantiske komedie Den skaldede frisør havde premiere i august 2012 og blev en stor anmelder- og publikumsmæssig succes. I de danske biografer solgte den godt 650.000 billetter.

I 2014 var der premiere på den amerikanske film Serena med Bradley Cooper og Jennifer Lawrence i hovedrollerne, og året efter fik hendes seneste danske film En chance til premiere med bl.a. Nikolaj Coster-Waldau, Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas og Maria Bonnevie i hovedrollerne.

I foråret 2016 var der verdensprmeiere på miniserien Natportieren (The Night Manager) med bl.a. Tom Hiddleston, Hugh Laurie og Olivia Colman i de bærende roller. Serien fik flotte anmeldelser og blev en stor kommerciel succes i hele verden. Den fik 12 Primetime Emmy Awards-nomineringer og blev tildelt prisen for Bedste Instruktør til Susanne Bier. Den fik også fire Golden Globe-nomineringer og hjemtog tre af priserne.

Privat[redigér | redigér wikikode]

Susanne Bier er mor til Gabriel Bier Gislason (født 1989), der også er filminstruktør og Alice Esther Bier Zandén (født 1995). Privat danner Bier par med komponist og producent Jesper Winge Leisner.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Priser[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]