Sushi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
California roll – makisushi, der indeholder agurk, surimi og avocado.

Sushi (japansk: eller eller 寿司) er japanske retter af kunstfærdigt udskåret rå fisk eller skaldyr og marinerede ris. Der findes talrige regionale variationer. Den mest udbredte er nigiri-sushi, som stammer fra Tokyo og består af rå fisk med den stærke peberrod wasabi, som presses på en risbolle eller sammen med ris og grøntsager rulles ind i nori-tang; serveres med wasabi, sojasauce og grøntsager. Selv om sushi i dag anses som et udpræget japansk fænomen, har det faktisk sin oprindelse i Kina.

Den første registrerede omtale af sushi kommer fra et kinesisk leksikon fra det 2. århundrede, og henviser til saltet fisk konserveret i gæret ris. I en tid før køleskabe og frysere, har de forskellige kulturer fundet mange opfindsomme måder til bevaring af fisk og kød. I det 2. århundredes Kina blev fisk først saltet og derefter pakket ind i ris. Når risen gærer, producerer den mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterierne æder simpelthen de skadelige fordærvelsesbakterier og dermed bevares fisken. Fisken blev derefter spist rå, og risen kastet væk. Denne type sushi kaldes nare-sushi, og er den ældste kendte form for sushi.[1][2]

I det 8. århundrede blev sushi introduceret i Japan. Japanerne foretrak at spise ris sammen med fisken, og den kinesiske udgave af sushi udviklede sig i Japan til, hvad man dengang kaldte seisei-sushi. I det 19. århundrede, da Tokyo stadig blev kaldt Edo, blev der oprettet små, udendørs madboder langs Tokyos bugt. Boderne serverede friskfanget fisk, der var pakket fint ind med tang fra bugten. Denne type blev kaldt edomae-sushi. Nigiri-sushi, der sammen med maki er den mest populære sushi type i dag, blev også udviklet omkring dette tidspunkt. Disse nye former for sushi blev hurtigt udbredt til hele Japan, og de fleste, ligner sushi, som den man kender i dag.

I dag er sushi blevet udbredt over det meste af den vestlige verden. Sushiens popularitet voksede kraftigt i USA i 1980'erne, sideløbende med en stigende sundhedsbevidsthed i den amerikanske kultur. I 1990'erne kom sushien til København, hvorfra sushi-kulturen har bredt sig til resten af landet.

Sushi i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Danmarks første sushibar åbnede i 1986 og eksisterede til 1995. Den hed Hana Kyoto og lå på Vimmelskaftet 39 i København.[3] Først fra midten af 1990'erne blev sushi rigtig populært i Danmark, blandt andet med åbningen af restaurantkæden Sticks'n'Sushi i Nansensgade. Siden er et hav af sushi restauranter kommet til i hele Danmark.

Makisushi[redigér | redigér wikikode]

Makiruller med noritangen indad

Makisushi består af sushiris og fisk eller grøntsager rullet i plader af noritang.

Fremstilling[redigér | redigér wikikode]

Ved fremstillingen af makiruller benyttes en lille fleksibel bambusmåtte. På måtten placeres et stykke noritang, hvorpå risene fordeles. Ovenpå risene lægges rækker af f.eks. tun, laks, avocado, agurk el. lign. Derefter rulles fra den ene ende. Rullerne skæres ud i skiver, og anrettes. Rullerne kan laves så noritangen vender enten udad eller indad. Ved varianten hvor noritangen vender indad rulles makien ofte i hvide og sorte sesamfrø, dette både ser flot ud, og tilfører smag.

Makisushi Typer[redigér | redigér wikikode]

  • Uramaki – også kaldet inside out maki, har nori (tangen) på indersiden af risene og 2 eller flere slags fyld.
  • Hosomaki – små makisushi med en diameter på ca. 2 cm og indeholder typisk kun en slags fyld.
  • Futomaki – store makisushi med en diameter på ca. 4 cm og med 2-3 slags fyld.
  • Temaki – kegleformede håndruller, ca. 10 cm lange, hvor fyldet stikker ud i den ene ende. Spises generelt ikke med spisepinde, men med fingrene.
  • Kaburimaki – er en uramaki, som får lagt et lag af fisk oven på toppen, hvilket gør den mere dekorativ.

Nigiri[redigér | redigér wikikode]

Nigiri er små klumper af ris hvorpå der lægges skiver af rå, røget eller marineret fisk, eller evt. kæmperejer eller andre skaldyr. Pålægget kan evt. sættes fast med et tyndt bånd af noritang som vikles hele vejen rundt om ris og pålæg.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. HISTORIEN BAG SUSHI, letzsushi.dk, hentet 23-02-2014
  2. Rasmus (13/04/2010). HISTORIEN OM SUSHI. sushiopskrifter.dk. 
  3. Hvor og hvornår åbnede den første sushibar i Danmark?, Politiken, 28. APR. 2006

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]