Sværd og trolddom

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Sværd og trolddom (på engelsk: Fighting Fantasy) er en serie af rollespilbøger skabt af Steve Jackson og Ian Livingstone i 1982. De to forfattere har skrevet langt størstedelen af bøgerne.

Overblik[redigér | redigér wikikode]

I denne serie af spilbøger er man selv med til at styre handlingen. I hver bog er man en person, som begiver sig ud på et eventyr. De fleste eventyr foregår i en middelalderlig fantasy verden, hvor man udstyret med sværd, rygsæk og guldmønter skal klare sig til bogens afslutning. Typisk er der i slutningen af hver bog en ond magiker eller et stærkt monster, som man skal besejre. I mange bøger skal man undervejs samle forskellige særlige genstande, som kan hjælpe undervejs, eller hjælpe med at besejre bogens skurk.

I starten kan man læse en prolog, som kan indeholde tips til hvordan man gennemfører eventyret. Der følger også et afsnit, hvor man ruller terninger for at afklare sin figurs styrker, samt et eventyrark, hvor man kan anføre udstyr og skatte. Derefter går man til afsnit 1, og herefter skal man vælge mellem sine muligheder. Der kan eksempelvis stå: "Vil du kravle op i træet for at få bedre udsigt, gå til 287. Vil du i stedet undersøge huset bag træet, gå til 181. Eller vil du gå tilbage hvor du kom fra, gå til 24."

Af de bøger, som er oversat til dansk, er alle fantasy bortset fra tre: To er science fiction, og én foregår i nutiden (i dette tilfælde i 1980'erne).

Alle bøger er fantasifuldt illustreret i sort/hvid af en række anerkendte kunstnere.

Verdenen Titan[redigér | redigér wikikode]

De fleste bøger foregår på planeten Titan i landet Allansia, hvor magi og magiske væsner florerer. Visse lokaliteter og personer går igen over flere bøger, deriblandt den tyvagtige by Sortsand, samt troldmanden Yaztromo.

Nogle af bøgerne hænger direkte eller indirekte sammen. I Dødens Labyrint (nummer 10) er man en kriger, som kæmper sig igennem en underjordisk labyrint. Samme labyrint optræder i opdateret udgave i Heltenes Prøve (nummer 15), hvor man er en slave, som kan vinde 20.000 guldmønter, hvis man klarer sig igennem labyrinten. I Heltenes Slagmark (nummer 24) er man en general, som har klaret labyrinten og har vundet de 20.000 guldmønter. I prologen til denne bog hyrer man en hær, og begiver sig på et nyt eventyr.

I Sagaen om Den Magiske Krone er man den samme helt igennem alle fire bøger. Man starter med Forbandelsens Bjerge og samler udstyr, tips og skatte, som kan bruges i de efterfølgende tre bøger. Den fjerde bog er dog ikke udgivet på dansk.

Bøger[redigér | redigér wikikode]

Der er udkommet i alt 60 bøger på engelsk (opdateret juli 2018), hvoraf de følgende er oversat til dansk. Alle er fantasy, med mindre andet er angivet.

1: Troldmanden fra Ildbjerget / Steven Jackson & Ian Livingstone

2: Kaos-borgen / Steven Jackson

3: Stjerneskibet (science fiction) / Steven Jackson

4: Ondskabens Skov / Ian Livingstone

5: Tyvenes By / Ian Livingstone

6: Øglekongens Ø / Ian Livingstone

7: Isheksens Huler / Ian Livingstone

8: Oprørets Planet (science fiction) / Robin Waterfield

9: Rædslernes Hus (moderne med fantasy elementer) / Steve Jackson

10: Dødens Labyrint / Ian Livingstone

11: Troldkarlens Krypt / Ian Livingstone

12: Amok-Væsnet / Steve Jackson

13: Dødens Amulet / Mark Smith & Jamie Thomson

14: De Magiske Masker / Robin Waterfield

15: Heltenes Prøve / Ian Livingstone

16: Frygtens Fantomer / Robin Waterfield

17: Tyvenes Lærling / Graeme Davis

18: Skæbnens Sværd / Mark Gascoigne

19: Afgrundens Slaver / Paul Mason & Steve Williams

20: Tronranerens Gift / Luke Sharp

21: Dybets Djævle / Luke Sharp

22: Sjælesamlerens Ø / Martin Keith (pseudonym for Cark Sargent)

23: Vampyrens Slot / Martin Keith (pseudonym for Cark Sargent)

24: Heltenes Slagmark / Ian Livingstone

Andre udgivelser[redigér | redigér wikikode]

Foruden de enkeltstående bøger findes Sagaen om Den Magiske Krone, hvor man er den samme helt alle fire bøger igennem. På engelsk er udkommet en tryllebog i serien, som indeholder de formler, man bruger i eventyret. Formlerne findes dog også bagerst i de danske bøger i serien.

Sagaen om Den Magiske Krone

1: Forbandelsen Bjerge / Steve Jackson

2: Fældernes By / Steve Jackson

3: De Syv Slanger / Steve Jackson

4: Kongernes Krone (dansk oversættelse af titlen - bogen er ikke udgivet på dansk)

Sværd og Trolddom tæller også en roman, som hedder Troldetandskrigen, af Steve Jackson. Det er ikke en spillebog.

Serien suppleres yderligt af bøgerne Lav Dine Egne Eventyr og fortsættelsen Tyven med de Tusind Tricks, samt Den Store Monsterbog, som er et opslagsværk over bøgernes monstre med illustrationer.

Yderligere info[redigér | redigér wikikode]

Der findes både en amerikansk Steve Jackson og en britisk, og begge har skrevet titler i serien. Det er dog kun den britiske Steve Jackson, som er oversat i de danske Sværd og Trolddoms titler. Den amerikanske Jackson har skrevet tre bøger, som ikke er oversat til dansk.

Flere af bøgerne indeholder fejl, som i nogle tilfælde gør at man sidder fast og ikke kan komme videre.