Sværdfisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sværdfisk
Sværdfisk
Sværdfisk
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Actinopterygii (Strålefinnede fisk)
Orden Perciformes (Pigfinnefisk)
Familie Xiphiidae (Sværdfisk)
Slægt Xiphias
Videnskabeligt artsnavn
Xiphias gladius
Linnaeus 1758
Hjælp til læsning af taksobokse

Sværdfisk (Xiphias gladius) er en pigfinnefisk i sværdfiskfamilien. Den lever normalt i overfladen, men jager ned til 800 m dybde efter føde. Den lever globalt, og besøger de danske farvande nu og da. Den kan blive 17 år gammel og blive 4,5 meter lang og veje op til 650 kg. Man mener at de kan svømme med en hastighed på op til 100 km/h.

Sværdfisken er kendt for sin sværdformede forlængelse af overkæben, som får det ligne, at den har et sværd som mund. Sværdet bruges i nogle tilfælde til at dræbe stimefisk med. Den slår med sværdet ind i stimen, og slår derved fiskene ihjel.

Sværdfisken er en meget aggressiv rovfisk, som hovedsageligt lever af sild, makrel, hornfisk og blæksprutter.

Af anerkendte sportsfiskere anses sværdfisken, som en af havets mest prestigefyldte og eftertragtede fangster[kilde mangler], da den er langt stærkere og hurtigere end den mere kendte men langsommere og svagere tun. Grunden til det er bl.a., at den er kendt for at angribe båden, når sportsfiskeren har fået den på krogen.

Sværdfisk i Danmark

Egon Christensen fra Jyllinge fangede torsdag den 31. juli 2008 en sværdfisk i Roskilde Fjord, da han røgtede sine bundgarn. Det er fjerde gang på 20 år, at fisken er fanget / fundet i Roskilde Fjord.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: