Svinemælde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Svinemælde
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Caryophyllales (Nellike-ordenen)
Familie Amaranthaceae (Amaranth-familien)
Slægt Atriplex (Mælde)
Art A. patula
Videnskabeligt artsnavn
Atriplex patula
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Svinemælde (Atriplex patula), også skrevet Svine-Mælde, er en 20-70 cm høj urt, der vokser på dyrket jord og omkring bebyggelse.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Svinemælde er en énårig, urteagtig plante med en opret og busket vækst. Stænglerne er stive og furede, og de føles glatte, selv om de er beklædt med fine hår. Bladene sidder spredt, de er tykke og lidt sukkulentagtige, og de har en meget variabel form – lige fra smalt ægformede til lancetformede. Bladranden er tandet eller bugtet, og begge bladsider er grågrønne.

Blomstringen sker i juli-september, hvor de små, uanselige og reducerede blomster sidder samlet i små stande fra bladhjørner og skudspidser. Blomsterne er 5-tallige og enten rent hanlige eller rent hunlige. Frugterne er flade nødder, som spirer endda meget villigt.

Rodnettet består af en kraftig pælerod med forholdsvis spinkle siderødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,60 x 0,40 m (60 x 40 cm/år). Disse mål kan fx bruges til beregning af planteafstande, når arten anvendes som kulturplante.

Voksested[redigér | rediger kildetekst]

Indikatorværdier
Svinemælde
L = 6 T = 6 K = x F = 5 R = 7 N = 7

Arten har et meget stort udbredelsesområde i Mellemøsten, Asien og Europa, men desuden er den naturaliseret i Nordamerika og Australien. Da den er ledsager til korndyrkning, er det svært at afgøre, hvor den egentlig er hjemmehørende, men meget tyder på, at den kan have sit hjemsted på solåbne, tørre voksesteder som f.eks. stepper, strandbredder og ruderater. Den er almindelig i det østlige Danmark.

På den stenede strand, Eastney Beach, nær Portsmouth findes arten i et plantesamfund, som formentlig ligner artens oprindelige tilhørssted. Her deler den voksested med bl.a. agersnerle, agertidsel, bede, draphavre, hyrdetaske, alm. rajgræs, alm. røllike, slangehoved, strandkål, alm. svinemælk, alm. torskemund, bitter bakkestjerne, canadisk bakkestjerne, fløjlsgræs, følfod, gråbynke, harekløver, hvid snerre, hvid stenkløver, nikkende limurt, rød arve, rød svingel, rødknæ, sandstar, strandhornskulpe, vejpileurt og vild gulerod[1]



Søsterprojekter med yderligere information:



Note[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ www.portsmouth.gov.uk: Hampshire Biodiversity Information Centre: Eastney Beach (engelsk)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.