Svitlovodsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
 Svitlovodsk
Олександрі́я
 Svitlovodsks byvåben  Svitlovodsks byflag
Герб Светловодск.svg Flag of Svitlovodsk.svg
Svitlovodsk1.jpg
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Oblast Kirovohrad oblast
Rajon Oleksandríja rajon
Grundlagt 1954 Rediger på Wikidata
Postnr. 27500 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 45.312 (2017)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 45,0 km²
 - Befolkningstæthed 1.007 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 126 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside rada.svitlovodsk.org
Oversigtskort

Svitlovodsk (ukrainsk: Світлово́дськ, translit: Svitlovóds'k, russisk: Светловодск) er en by i det centrale Ukraine beliggende ved floden Dnepr i Oleksandríja rajon, Kirovohrad oblast. Den er vært for administrationen af Svitlovodsk hromada, en af hromadaerne i Ukraine.[2] Byen har i 2021 en befolkning på omkring 43.931.[3].

Kulturpaladset

I 1962 - 1969 bar byen navnet Kremhes' på grund af, at den er en by-satellit til Kremenchuk.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byen blev udviklet og spredte sig ud fra dæmningen og Krementjuk vandkraftværk (en). Byens oprindelige formål var at huse alle dæmningsarbejderne og at være tæt på dæmningen. Nu produceres det meste af elektriciteten fra dæmningen og bruges i byen. Byen udviklede sig fra 1950'erne - før det eksisterede Svetlovodsk (bogstaveligt talt - lysende vandvej) ikke, navnet blev opfundet af Khrushchev'ss regime, for at erstatte byen Novogeorgievsk, der lå i oversvømmelsesområdet for det nye vandkraftværk. Da dæmningen var færdig deltog den daværende sovjetleder Khrusjtjov i åbningsceremonierne, og byen begyndte at vokse mod vest. Grunden til at have et sådant kraftværk ude midt i ingenting var enkel: der var brug for strøm til smeltning af metaller og legeringer af forsvarsindustrikvalitet, og anlægget var "hemmeligt" i mange år, men er stadig i drift i dag som en privat virksomhed.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ www.ukrstat.gov.ua (fra Wikidata).
  2. ^ "Світловодська територіальна громада" (ukrainsk). decentralization.gov.ua. Arkiveret fra originalen 11. juni 2022. Hentet 8. april 2022.
  3. ^ “Number of Present Population of Ukraine, as of January 1, 2021” Arkiveret 6. april 2022 hos Wayback Machine på ukrcensus.gov.ua hentet 4. april 2022